11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePatronatele se opun majorării salariului minim, sindicatele sunt de acord

Patronatele se opun majorării salariului minim, sindicatele sunt de acord

În timp ce sindicatele susțin măsura devansării creșterii salariului minim pe economie cu două luni față de data stabilită anterior, patronatele se opun categoric. Liderii patronatelor au reacționat vehement după anunțul făcut recent de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a precizat că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, Ministerul Muncii pregătește majorarea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie. Totodată, guvernanții vor să facă și o diferențiere a salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani, a mai anunțat Olguța Vasilescu.

Patronii argumentează că economia națională nu poate suporta o majorare a salariilor care nu se bazează pe productivitate. “Cu toţii ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conştienţi, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forţei de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă. Cu toate acestea, atragem atenţia că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă şi responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru şi expune economia la riscul major al desfiinţării a mii de locuri de muncă”, au declarat reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, organizație care reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească. Potrivit sursei citate, “o creştere nesustenabilă şi hazardată a salariului minim va fi rapid erodată de inflaţie şi de alte dezechilibre care deja se constată în economia naţională”. 

AOAR: O măsură populistă și arbitrară 

Și reprezentanții Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) se declară total împotriva măsurii anunțate de guvernanți. În opinia întreprinzătorilor privați, creșterea salariului minim pe economie mai devreme decât era programat, respectiv de la 1 noiembrie 2018, faţă de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă şi arbitrară care va lovi în sectorul privat. „AOAR atrage atenţia asupra încetinirii creşterii economice în anul 2018, de circa 4,4% în prezent, faţă de nivelul de 5,3% menţinut ca premisă chiar la aprobarea primei rectificări bugetare din acest an. În astfel de condiţii, anunţarea devansării creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, față de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”, arată sursa citată.

AOAR atrage atenția că, dincolo de concurenţa neloială făcută mediului privat, creşterea salariilor în administraţia publică, sănătate şi educaţie, fără aplicarea unor criterii de performanţă, nu a dus la o îmbunătăţire a acestor servicii pentru firme şi cetăţeni.

„AOAR a atras atenţia că măsurile de creştere a salariilor înainte de revizuirea temeinică a legislaţiei relevante, în multe cazuri contradictorie (modificări frecvente ale unor prevederi sau solicitarea aplicării unor prevederi în termene scurte, nerealiste), nu-şi vor atinge scopul de interes public. În mod deosebit, AOAR dezaprobă lipsa de voinţă politică în ceea ce priveşte informatizarea serviciilor publice, contrar declaraţiilor şi angajamentelor exprese, repetate de către toţi decidenţii politici. Consecinţa lipsei informatizării administraţiei publice şi a celei locale este accentuarea presiunilor vizând creşterea numărului de angajaţi (peste 15.000 de noi angajaţi în sistemul public, în anul 2017), motivată de gradul mare de încărcare”, precizează Asociaţia.

Oamenii de afaceri au mai subliniat că „toate măsurile adoptate de guvernele ce s-au succedat de la 1 ianuarie 2017 au pus la grea încercare companiile, afectând semnificativ încrederea şi performanţa mediului socio-economic. Pericolul ignorării de către decidenţii politici a cererilor fundamentate venite dinspre mediul de afaceri constă în reducerea semnificativă a investiţiilor, amplificarea tensiunilor pe piaţa muncii şi o mai accentuată încetinire a creşterii economice”. 

Ce măsuri vrea să aplice Guvernul în privința salarizării 

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, Executivul intenționează să crească salariul minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei pe lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Totodată, de la aceeași dată, se va introduce un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.350 lei pe lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare, conform Clasificării Ocupațiilor din România. De același salariu minim garantat (2.350 lei/lună) vor beneficia și angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie a.c. Nu în ultimul rând, Guvernul intenționează să introducă în Codul Muncii un prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată/câștig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă