10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomiePeste un milion de angajaţi ar putea rămâne fără job

Peste un milion de angajaţi ar putea rămâne fără job

Vizate sunt zeci de mii de firme și PFA. În câteva zile, sute de firme, în special din serviciile către populație, organizări de evenimente și HORECA, și-au suspendat activitatea, spun analiştii Frames.

„#Salvațieconomia trebuie să devină mai mult decât un hashtag pe Linkedin și celelalte rețele sociale”, explică aceştia. Restricțiile determinate de Covid-19 crează probleme financiare într-o economie slab capitalizată, cum e cea românească.

„Autoritățile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului, mai ales a microîntreprinderilor și PFA din Servicii, Turism, Transporturi, Comerț, Evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. şi au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special pe fiscalitate’’, afirmă analiștii Frames.

Economia este cu spatele la zid. Avem 95% microîntreprinderi, cu maximum 1-3 angajați, care nu dispun de resurse financiare.

„Dacă statul nu îi va ajuta fiscal, prin amânarea plății taxelor şi credite fiscale, cele mai multe vor intra în blocaj şi peste un milion de angajați vor fi afectați. Unii au fost trimiși deja în concedii fără plată. Vor urma șomajul tehnic și disponibilizările’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Pe 31 ianuarie 2020, în economie erau active peste 1,3 milioane de firme și PFA. Dintre acestea, microîntreprinderile au cel mai ridicat grad de îndatorare, 99% (ca pondere a datoriilor totale în active).

Microîntreprinderile sunt singurul sector ce înregistrează o capitalizare negativă și are cea mai ridicată rată a pierderii, -4,5%.

 

Creanţele duc la blocaj

Microîntreprinderile, dintre care în primul rând micile afaceri de cartier cu unul până la trei angajați, vor fi cele mai lovite de restricții.

În prezent, acestea înregistrează cea mai extinsă durată medie de încasare a creanțelor: 233 de zile.

Aceasta este cu două luni mai mare decât cea înregistrată înainte de criza financiară.

În plus, aceste firme au cel mai scăzut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri, 37%’, arată Frames.

Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă