12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomiePiața de factoring – avans de 13% în primul semestru

Piața de factoring – avans de 13% în primul semestru

“În acest an, piața a păstrat trendul de creștere din 2017, în ciuda factorilor care au influențat negativ sectorul economic, cum ar fi reducerea continuă a investițiilor publice, creșterea ratei de referință (care a scumpit, pe termen scurt, costul finanțării), evoluția ratei de schimb, încetinirea consumului populației. La mijlocul anului trecut, creșterea era de 12% față de aceeași perioadă a anului 2016” , explică Bogdan Roșu, președinte Asociația Română de Factoring.

Creștere spectaculoasă la factoringul de export

Analiza rezultatelor, din punct de vedere al tipologiei tranzacțiilor comerciale, a relevat faptul ca factoringul intern și-a păstrat ritmul de creștere de anul trecut, adică 14%, în sume absolute atingând un volum de 1,76 miliarde de euro. În același timp, cea mai spectaculoasă creștere s-a înregistrat la factoringul de export, de 21%, cu aproape 73 milioane de euro, în condițiile în care același tip de finanțare creștea anul trecut cu doar 3,5%. „Factoringul de export a avut o evoluție constant pozitivă de-a lungul anilor, beneficiile asigurării la riscul de neplată în cazul comerțului internațional fiind, în mod clar, principalul motiv pentru care aceste soluții sunt atractive pentru exportatori”, precizează Bogdan Rosu.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, factoringul de import a raportat un regres major, scăzând cu aproximativ  48%, până la un nivel de doar 37,6 milioane euro. Cum, comparativ cu nivelul de ansamblu al pieței, acest produs a înregistrat mereu un nivel scăzut, implicit și numărul tranzacțiilor fiind unul redus, fluctuațiile erau de așteptat, dispariția unui număr mic de relații comerciale, putând impacta semnificativ volumele realizate într-o anumită perioadă.

Domeniul FMCG – “vedeta”  factoringului intern

Din punct de vedere al ponderii domeniilor în structura pieței de factoring intern, categoria FMCG conduce în continuare cu 20%, înregistrând o creștere de 13.5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe locul al doilea, în aceeași evaluare, se află companiile din domeniul denumit generic în cercetarea ARF “metale, chimicale, apă, reciclare”. Ponderea acestora în totalul tranzacțiilor de factoring este de 16%, în condițiile în care au înregistrat o creștere de 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivel de ponderi, al treilea sector care se finanțează prin factoring este „IT&C”, cu un nivel de aproape 16%.

Sectorul “metale, chimicale, apă, reciclare” contribuie și el cu peste 50% din volumele de factoring de export și respectiv cu peste 30% din volumele de factoring de import.

Cercetarea ARF a confirmat și faptul că profilul companiilor care accesează factoring s-a păstrat aproximativ neschimbat față de anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari cu cifre de afaceri de peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 28%.

O contribuție importantă la creșterile înregistrate de către piața de factoring din ultimul an a avut-o și numărul companiilor ce au contractat noi facilități de factoring, care a crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, instituțiile financiare (bănci și IFN) care oferă astfel de produse suplimentand și numărul de specialiști implicați în operațiuni de factoring cu 15%.

Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la nivelul celor 6 luni din 2018 au fost furnizate de catre membrii ARF – Access Financial Services IFN SA,  Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Patria Bank, Piraeus Bank Romania S.A.,  Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si de catre alte instituții financiare non-membre.

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă