15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePiaţa de gaze naturale, cel mai scăzut nivel istoric de preţ

Piaţa de gaze naturale, cel mai scăzut nivel istoric de preţ

La momentul începerii procesului de liberalizare, în anul 2012, preţul administrativ era 45 lei pe megawatt, a declarat Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei.

“Prima liberalizare este, conform Ordonanţei 1, liberalizarea pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie. Sigur, suntem şi într-o zonă foarte favorabilă procesului de liberalizare. Suntem într-o zonă în care piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului.

Este un nivel istoric. Dacă doriţi o comparaţie, în momentul începerii procesului de liberalizare din 2012, preţul administrativ stabilit pentru producătorii interni era 45 lei pe megawat. La ora actuală vorbim de preţuri începând cu 25 de lei pe pieţele adiacente României.

Cu costul de transport, preţul ajunge undeva sub 28-30 de lei. Deci suntem într o perioadă foarte, foarte bună pentru a finaliza procesul de liberalizare, astfel încât consumatorii casnici să nu resimtă un eventual cost al gazelor naturale.

Practic, preţul poate doar să scadă”, a menţionat Niculae Havrileţ, conform Agerpres.

Acesta a mai spus că ‘Planul naţional românesc integrat pentru energie şi schimbări climatice’ a fost notificat prin semnătura celor doi miniştri, al Mediului şi al Economiei şi Energiei către Comisia Europeană, “aşteaptă evaluarea de Mediu, după care va fi aprobat”.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei susţine că “punctul important” al Planului naţional integrat este atingerea ţintei de decarbonare de 30,7% până în anul 2030, “o ţintă foarte ambiţioasă, ţintă pe care celelalte state din sud-estul Europei nu şi-au propus-o”.

În opinia sa, o astfel de ţintă “duce România undeva în zona liderilor în activitatea de decarbonare, producerea de energie electrică fără poluare”.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă