23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePiaţa neagră turcă vinde zilnic 5.000 de capace de borcane, care sunt...

Piaţa neagră turcă vinde zilnic 5.000 de capace de borcane, care sunt efectiv smulse de pe rafturi

Aceasta este o dovadă a percepţiei populaţiei faţă de direcţia în care se îndreaptă economia locală. Înainte de venirea iernii, preţurile la alimente sunt mai mari. Turcii se pregătesc de iarnă, cu conserve de legume şi fructe făcute în casă.

Criza capacelor de borcan e o dovadă a sentimentului de urgenţă resimţit de turci când vine iarna. “Capacele de borcan au devenit obiecte de traficat pe piaţa neagră. Probabil vindem aproximativ 5.000 de capace într-o zi. Oamenii pur şi simplu le smulg de pe rafturi”, afirma Bilal Onar, angajat la un supermarket din Istanbul.

În condiţiile în care bugetele lor încă se resimt după prăbuşirea monedei, în anul 2018, turcii au început să caute capace de borcan, pentru a profita de calmarea inflaţiei şi a-şi face conserve iarnă. În urmă cu câteva luni, rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel, de la venirea la putere a preşedintelui Recep Erdogan.

“Oamenii cred că preţurile vor creşte la iarnă, astfel că îşi iau măsuri de prevedere” Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin turcesc de articole ieftine

“Oamenii cred că preţurile vor creşte la iarnă, astfel că îşi iau măsuri de prevedere”, explică Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine. “Fac munca asta de aproape 30 de ani şi nu am văzut nimic asemănător”, a adăugat el.

În luna aprilie a acestui an, preţurile la fructe şi la legume au înregistrat o creştere anualizată de aproape 73%. Metin Onbasili, care deţine un magazin în cartierul Beşiktas, spune că în prezent capacele de borcan se vând cu 0,7 lire (12 cenţi) bucata, dublu faţă de preţul de anul trecut. “Cererea a explodat pentru că şi preţurile au explodat anul trecut”, a subliniat acesta, conform Mediafax.

 

Problema de fond

FMI și-a schimbat brusc prognoza de creștere economică a Turciei pe anul acesta, dar a avertizat că perspectivele unei redresări durabile a crizei valutare s-au redus. FMI și-a revizuit prognoza de creștere a PIB, pe întregul an, de la -2,5% la 0,25%, informează Financial Times.

Raportul a avertizat că „actualul calm pare fragil”, citând îngrijorări cu privire la datoriile neperformante din sectorul corporativ, rezervele scăzute în valută și dependența puternică a țării de finanțarea externă, precum și de un deficit fiscal în creștere.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă