Plafonarea preţurilor la gaze a fost inutilă

Plafonarea preţurilor la gaze a fost inutilă

Prețul gazului cu furnizare în iarna viitoare a ajuns la 68 de lei/MWh, fără componenta înmagazinare, exact valoarea impusă prin celebra OUG 114, zisă și a lăcomiei, dată populist pe vremea lui Vâlcov și Teodorovici, în condițiile în care pe piață gazul avea un preț între 90 și 1

Florin Budescu 0 comentarii

Actualul guvern liberal a impus plafonarea prețului la gaze prin ordonanța militară 4 invocând că anumiți furnizori urmau să crească tarifele. Piața și condițiile generate de epidemia de coronavirus au făcut ca prețul gazelor să se ducă în jos, contrar temerilor autorităților.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că este foarte posibil ca prețul gazelor naturale să atingă nivelul de dinainte de începerea liberalizării pieței.

”În 2008, ANRM a emis Ordinul nr. 21/2008 privind aprobarea prețului de referință a gazelor naturale extrase în România. Acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mii mc, adică 45,71 lei/MWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Pretul a fost practicat pe piața românească până în anul 2012, când s-a aprobat prin HG 22/2013 aplicarea Calendarului de eliminare treptată a preţurilor la gazele naturale.

Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020, a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19.

Astfel, pe fondul prelungirii Stării de Urgență pe teritoriul României și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale în țara noastră, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, apreciem cu o probabilitate de 80%, că prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară, nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008”, a spus Chisăliță, conform Money.ro.

Comentarii

loading...