Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Edmunds.com

Foto: Edmunds.com

Plafonul maxim pentru un automobil cumpărat prin programul Rabla a fost mărit la 35.000 de euro

Autorităţile şi instituţiile publice vor putea cumpăra autoturisme ecologice la un preţ maxim de 35.000 de euro, aproape dublu faţă de plafonul stabilit iniţial, care era 18.000 de euro.

Mihai Diac 0 comentarii

Această modificare este inclusă într-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial.

”Autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare pot achiziţiona, în condiţiile legii, autoturisme al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv TVA cu condiţia ca achiziţia acestora să fie realizată în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanţat din Fondul pentru mediu, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări”, se arată în ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

Executivul invocă, printre motive, procedura de infringement în ceea ce priveşte calitatea aerului, dar şi plafonul iniţial, 18.000 de euro, care era prea mic poentru achiziţionarea de autoturisme electrice şi hibrid.

Ordonanţa a fost aprobată ”luând în considerare faptul că poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creştere, iar responsabilităţiile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării, România aflându-se în procedură de infringement în ceea ce priveşte calitatea aerului, fapul că, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Fondul de mediu este un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, (...) ţinând cont de faptul că în prezent potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, (...) autorităţile şi instituţiile publice nu pot beneficia de finanţarea acordată din fondul pentru mediu, întrucât preţul de achiziţie a acestui tip de autoturism depăşeşte plafonul impus, respectiv suma de 18.000 euro inclusiv TVA, iar această limitare poate însemna achiziţionarea unor autovehicule cu un anumit grad de poluare în raport cu cele pur electrice, se impune ca prezenta completare să fie adoptată în regim de urgenţă, în scopul stimulării achiziţionării de către autorităţile şi instituţiile publice a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, respectiv în următoarea sesiune a Programului ce se va desfăşura începând cu luna martie a anului 2018”.

Comentarii

loading...