5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePlan ambițios: 30 miliarde euro pentru proiecte majore de investiții

Plan ambițios: 30 miliarde euro pentru proiecte majore de investiții

Denumit oficial Planul Național de Redresare și Reziliență, proiectul de dezvoltare rapidă a României face parte din planul Uniunii Europene de sprijinire a țărilor membre în contextul pierderilor economice majore suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Documentul de importanță strategică, prezentat oficial joi seară, descrie modul în care sunt repartizate fonduri de 30 miliarde euro, plan ce va fi ulterior depus spre analiză și aprobare Comisiei Europene.

Sănătatea, educația, digitalizarea și securitatea cibernetică, transportul durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energia și eficiența energetică, mobilitatea urbană, mediul de afaceri și antreprenoriatul, cercetarea-inovarea precum și creșterea capacității de acțiune în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar sunt domeniile prioritate ce trebuie să absoarbă în terme fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

„Este vorba, în principal, de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziţiei climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu şi lung. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică şi de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate.”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Domeniile de finanțare vor fi grupate pe trei piloni principali: Tranziția Verde și combaterea schimbărilor climatice, Serviciile Publice, dezvoltarea urbană și valorificarea patrimoniului și Competitivitate economică și reziliență.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă