9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomiePlecarea UK ne va da dureri de cap, dar tratabile

Plecarea UK ne va da dureri de cap, dar tratabile

E un efect pervers, dar, de data aceasta, pozitiv: nu avem mulţi investitori britanici, deci nu vom avea de suferit cât alte state UE. Cam la fel a fost acum 10 ani: criza subprimelor a avut mai curând efecte de contagiune, legate de contracţia globală a masei monetare.

Cu o piaţă a produselor financiare terţiare, ca subprimele, neglijabilă, România a fost ferită de efectele directe. Semnalul precursor a venit pe 31 august 2007, când American Home Mortgage îşi anunţa incapacitatea de plăţi.

Criza a aterizat la noi de-abia la finalul anului 2008. Brexit-ul devine factual pe 31 ianuarie. Când şi cum ne va afecta?

În România sunt peste 1.600 de companii cu acționariat din UK, conform Ministerului Finanțelor, dintre care cam 1.300 au o pondere majoritară, de peste 50%. Cifra de afaceri a acestor companii a fost de aproximativ 20 de miliarde de lei, în 2018.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului.” Roxana Popescu, KeysFin

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit, impactul direct pe plan local fiind marginal”, spune Roxana Popescu de la KeysFin, furnizor de soluţii de business information.

Unul dintre principalele riscuri economice ar fi contagiunea generată de un Brexit dur, necontrolat, spune repreyentantul KeysFin. În schimb, există o probabilitate minimă ca impactul pe piețele financiare să fie unul major.

 

Top companii cu acționari britanici

Pe primele trei poziţii sunt Ursus Breweries (1,8 miliarde de lei), Adient Automotive (1,2 miliarde de lei) și CRH Ciment (974 de milioane de lei). Topul e completat de Bricostore, Sews, Plexus Services, Alcedo, Endava și GlaxoSmithKline.

Companiile cu acționariat direct, majoritar britanic, au însumat un profit net de un miliard de lei, în 2018.

Împreună, concentrează peste 55% din profitul total al companiilor cu acționariat direct, majoritar britanic, prezente în România: 555 de milioane de lei, cu 50.000 de angajaţi.

Marea Britanie e pe ultimul loc în top 10 cele mai mari state-investitori din România.

Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă