14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePoate Huawei să facă un telefon fără componentele din Statele Unite?

Poate Huawei să facă un telefon fără componentele din Statele Unite?

Apoi, Departamentul pentru Comerț a atenuat lovitura, prin emiterea unei licențe ce permite trei luni Huawei să trimită actualizări de software pe dispozitivele existente. Chiar așa, Intel, Qualcomm și alți furnizori pot reduce imediat livrările la Huawei.

 

Cazul SUA contra Huawei explicat

Huawei a stocat suficiente componente fabricate de SUA pentru a le pune pe dispozitivele sale încă trei luni până la un an, deci va avea timp să se pregătească de o criză.

Dar la un moment dat stocul se va epuiza și Huawei se va confrunta cu o alegere dificilă: fie să găsească un mod de fabricare a unui smartphone fără tehnologie americană, fie să iasă din afacere.

 

Șapte întrebări privind lista neagră a SUA pentru Huawei

Huawei proiectează procesoarele pentru telefoanele Android, dar se bazează pe componente străine. În ultimul său telefon lansat, P30 Pro, lista include sticla Corning, ce acoperă fața și spatele, stocarea flash de la Micron, componentele de rețea, ce permit telefonului să se conecteze la rețelele LTE şi 3G, și chiar mai mult.

Nu ar exista un telefon Android fără software Google, deși Huawei declară că a dezvoltat un sistem de operare care să înlocuiască Android și Windows.

Se presupune că e gata de schimbarea sistemului de operare dacă e necesar. Dacă ordinul rămâne în vigoare, Huawei va fi forțată să înlocuiască dintr-o dată o mulțime de piese din telefoane.

Aceasta e o situație neobișnuită într-o industrie înfloritoare în comerțul internațional, dar nu fără precedent. Compania chineză ZTE a fost interzisă scurt timp de SUA în 2018, blocându-i-se capacitatea de a importa piese oferite de companii americane ca Google, Qualcomm și Dolby.

Pentru a face față pierderii Qualcomm, ce a furnizat chip-uri Snapdragon, ZTE a încheiat o înțelegere cu MediaTek, companie din Taiwan. După câteva luni, Trump a anulat interdicția, spunând că prea multe locuri de muncă ar fi fost pierdute dacă ar fi continuat blocajul.

Cât de drastic se vor schimba lucrurile la Huawei? Depinde de dispozitiv și unde e lansat. The Verge a luat pe rând fiecare componentă din P30 Pro, actualul smartphone de vârf Huawei.

 

Sticla Gorilla

Corning, producătorul de sticlă Gorilla Glass, oferă sticla pentru P30 Pro și a fost furnizor Huawei pentru mai multe telefoane recente, ca și pentru laptopurile Windows. E o companie orginată în SUA.

În eventualitatea întreruperii legăturilor cu Huawei, aceasta ar trebui să aleagă alt furnizor. Un partener ar putea fi japonezul AGC Asahi Glass, ce produce sticla Dragontrail.

Google de exemplu a optat pentru sticla Dragontrail, în locul Gorilla, la noul smartphone Pixel 3A, probabil pentru a-şi reduce costurile. Asahi nu recunoaște marca Corning. O înțelegere bruscă Asahi – Huawei ar putea-o transforma într-un concurent mult mai puternic ca acum.

 

Stocarea flash de la Micron

Cipul de stocare integrat în P30 Pro vine de la Micron, un furnizor din Boise, Idaho, care a suspendat transferurile către Huawei. Alți furnizori, ca Toshiba și Samsung, ar putea fi potenţiali parteneri, deși divizia Huawei HiSilicon ar putea lucra la o componentă proprie de stocare.

Huawei și-a exprimat interesul pentru o soluţie de stocare, nu internă, ci cu propriile carduri Nano de memorie. Acestea sunt de aceleași dimensiuni cu nano SIM-ul, iar tehnologia ar putea fi un semn că Huawei a început să-şi creeze propria sa soluţie de spațiu de stocare.

 

Module pentru suport 3G și LTE

Skyworks și Qorvo, companii americane, furnizează modulele front-end, ce acționează pe post de carduri de rețea în P30 Pro. Modulele oferă telefonului capacitatea de a lucra în 3G și LTE, în întreaga lume. La Galaxy S10, Samsung utilizează și Skyworks, și Qorvo. Deci, pare a fi opțiunea mai populară.

 

Sistemul de operare Android

Google a simplificat licența Android pe Huawei, permițându-i să utilizeze doar Android Open Source Project (AOSP). Aceasta va împiedica Huawei să ofere utilizatorilor aplicații și servicii Google, ceea ce înseamnă că dispozitivele Huawei vor rămâne în urmă la caracteristicile de securitate.

Într-un tweet, Google afirmă că proprietarii dispozitivelor Huawei existente nu vor fi afectați de modificări. Cu toate acestea, la dispozitivele viitoare, inclusiv la Huawei pliabil Mate X, ar putea fi altă situaţie. Iată tweet-ul:

„Pentru întrebările utilizatorilor Huawei privind pașii noștri, în a respecta acțiunile recente ale guvernului american: Vă asigurăm că (…) servicii precum Google Play și securitatea de la Google Play Protect vor funcționa pe dispozitivele Huawei existente. – Android, 20 mai 2019”

 

Ceea ce încă nu trebuie să se schimbe

Din fericire pentru Huawei, cel puțin când vine vorba de a construi împreună un telefon-pilot, ca P30 Pro, majoritatea punctelor sale de vânzare nu vor fi afectate de ordinul executiv sau de o interdicție comercială mai mare. Cel puțin nu acum. Pe moment, nu e nevoie să se schimbe felul cum vor fi folosite următoarele componente.

 

Ecranele OLED

Samsung și LG construiesc majoritatea ecranelor OLED din lume. Huawei foloseşte ecrane de ambele tipuri, ca și de la producătorul chinez mai mic BOE.

E probabil că aceste trei companii vor continua să vândă afișaje la Huawei. Compania Japan Display ar putea fi altă opțiune, deși doar recent aceasta a început să producă panouri OLED și nu ar fi în măsură să satisfacă singură cererea mare a Huawei.

 

Camerele foto și memoria RAM

Camera din modelul P30 Pro e furnizată de firma chineză Sunny Optical. Compania este responsabilă pentru cea mai bună performanță low tech văzută vreodată la un telefon. RAM-ul e o altă componentă care nu este construită de Huawei.

Compania sud-coreeană SK Hynix a fost contractată pentru LPDDR4X RAM, în smartphone-ul de vârf P30 Pro, ca trecere de la contractul cu Micron, pe baze americane, pentru P20 Pro.

Cu toate acestea, situația poate fi mai puțin sumbră decât pare. În comparație cu ZTE, care a fost practic pusă pe perfuzii după ce partenerii săi au întrerupt accesul la componentele esențiale, Huawei e mai pregătită să sufere o despărţire dură de contractorii americani.

La fel ca Apple, Huawei își proiectează propriile procesoare și, dacă-și dezvoltă facilitățile HiSilicon, ar putea să le producă, aşa cum stau lucrurile și cu alte componente. Cu toate acestea, ar putea apărea o scădere a calității în timp ce Huawei se pune pe picioare.

La PC-uri, situaţia este mai puţin bună, deoarece americanii de la Intel și Qualcomm furnizează cele necesare, iar procesoarele actuale ale Huawei sunt proiectate pentru telefoane, nu pentru laptopuri. Este o rușine, pentru că Huawei MateBook X Pro a fost unul dintre cele mai bune laptop-uri anul trecut.

O altă mare întrebare e dacă cumpărătorii vor primi bine sistemul de operare pe care Huawei ar urma să fie obligat să-l implementeze. Opinii utlizatorilor telefoanelor Huawei notează că software-ul EMUI nu prea este opțiunea preferată la Android.

Ultima versiune, EMUI 9.1, e folosită ca skin la Huawei Mate P30 Pro. Dacă Google dispare complet de pe viitoarele telefoane, problema cea mare ar putea fi mai mult decât aspectul și folosirea sistemului de operare Huawei: ar exista o mare problemă cu aplicațiile care pot fi folosite.

Nu există nici o îndoială că Huawei va fi lovit de acest ordin executiv și de ce ar urma. Dar, dacă China alege să se răzbune, ar putea perturba lanțul de aprovizionare global în domeniul electronicii, ceea ce ar afecta nenumărate companii.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă