10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieVIDEO Porcii danezi au fost salvați, cei autohtoni sunt lăsați să moară

VIDEO Porcii danezi au fost salvați, cei autohtoni sunt lăsați să moară

Fermierul din județul Tulcea a ajuns la capătul puterilor, informează Agrointel.ro. Porcii săi se luptă cu foamea, cu canibalismul, cu lipsa spațiului – stau înghesuiți în boxe după ce și-au depășit demult greutatea de livrare, și, pe deasupra, și cu căldura.

În imaginile transmise de crescătorul de animale se văd animalele așezate pe jos, doborâte de caniculă. ”Când, într-un final, mi-au dat voie să îi duc la un abator, am aflat că degeaba îi sacrific că nu vrea nimeni să îi ia să îi pună în magazine sau să îi bage în procesare. Nimeni! Nici măcar aici, local, producători cu care mă știu și care cunosc exact situația. Nimeni nu vrea să se complice. Așa că porcii din fermă continuă să moară – să se omoare între ei, mai exact. Că boli n-au. Îi separăm, îi reîmpărțim, dar am ajuns la capătul puterilor”, a declarat fermierul Dumitru Bărbieru, a cărui singură vină este că ferma sa se află în localitatea Tulcea, județ unde s-au găsit focare de Pestă Porcină Africană (PPA).

Crescătorul, care deține o fermă cu circa 1.800 de capete de porci Duroc, a discutat situația sa cu ministrul Agriculturii Petre Daea, dar deciziile nu sunt la acesta, ci la ANSVSA, care se află în subordinea primului ministru. Acolo, fermierului i se ignoră solicitările. A fost sunat de președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, o singură dată și atunci pentru ca să îl ”certe” că de ce iese în presă. La acel moment fermierul l-a întrebat pe șeful ANSVSA dacă poată să îl sprijine, să îl mai sune pe numărul de pe care au avut conversația. Răspunsul a fost ”da”, numai că de atunci, pe acel număr sună și nu îi răspunde nimeni niciodată…

Cinci abuzuri majore, reproșate autorităților

În disperare, cu nopți nedormite, fermierul a pus cap la cap nedreptățile ce i-au fost făcute de către autoritățile sanitar-veterinare. Le-a pus pe hârtie, într-un document pe care l-a trimis la Guvernul României, premierului Viorica Dăncilă, Ministerului Agriculturii și la ANSVSA.

El consider că autoritatea a săvârșit cinci abuzuri îndreptate asupra ei și tot atâtea încălcări ale Directivei CE 60/ 2002 și Deciziei UE 709/2014, după cum urmează:

1. Societatea noastră, prin adresa nr. 34/21.06.2018, cere de a livra porcii și cu răspuns de la DSV Tulcea prin adresa nr.10574/21.06.2018, că nu suntem în zonele de restricție și nu am fost până în data de 26.06.2018, totuși am fost blocați să livrăm, de ce?

2. Societatea noastră, prin adresa nr. 56/09.07.2018, a cerut derogare la 21 de zile, de care ar fi trebuit să beneficiem conform Directivei CE 60/2002, la Art.11, cum a beneficiat o societate din județul Constanța cu capital danez – PREMIUM PORC, noi de ce nu am primit derogarea? Nici măcar nu am primit răspuns la adresă.

Cu toate acestea, prin derogare de la alineatul (1), litera (f) și de la alineatele (2) și (3), termenele de 30 de zile prevăzute la alineatul (1), litera (f) și cele 40 de zile prevăzute la alineatele (2) și (3) se pot reduce la 21, 30 și, respectiv, 20 de zile în măsura în care statele membre au aplicat, în conformitate cu manualul de diagnostic, un program intensive de prelevare de probe și de testări prin care se exclude prezența pestei porcine africane în exploatația în cauză.

3. Societatea noastră, prin adresa nr.71/20.07.2018, cere derogare la 30 de zile de supraveghere, de a livra porcii, iar autoritatea cu adresa cu nr.14012/26.07.2018, ne prelungește supravegherea până la 40 de zile, de ce?

4. Autoritatea, prin adresa nr.14600/02.08.2018, ia decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune de P.P.A., infirmata de B.A. nr. 15429/04.08.2018, analize efectuate la I.D.S.A. București. Exploatația a fost sigilată, de ce?

5. Autoritatea abuzează în continuare de societatea noastră și nu respectă în continuare Directiva CE 60/2002, de ce?

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Rușii încearcă să cucerească orașul ucrainean Ceasov Iar cu ajutorul a peste 20000 de parașutiști

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia...
Ultima oră
Pe aceeași temă