15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomiePorcii din gospodării, ucişi preventiv de teama pestei africane

Porcii din gospodării, ucişi preventiv de teama pestei africane

Comuna Suceveni din judeţul Galaţi este prima localitate “liberă” de porci din ţară. Autorităţile sanitar-veterinare au decis sacrificarea tuturor porcilor din comună, după ce au fost confirmate două cazuri de pestă africană, informează publicaţia locală „Viaţa liberă”. DSVSA Galaţi a anunţat, recent, apariţia primului focar de pestă porcină africană, la o stână situată la circa 6 km de Suceveni.

Deşi au fost confirmate doar trei cazuri de pestă africană, autorităţile au decis să ucidă toţi porcii din Suceveni, chiar dacă aceştia erau sănătoşi. ”Există această reglementare, prin care se poate aplica această măsură excepţională, în scopul lichidării rapide a focarului de boală, chiar şi de la suspiciune. Acest virus nu se transmite la om, dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate provoca dezechilibre şi pierderi economice foarte mari. Măsura uciderii preventive a fost introdusă de legiuitor ca măsură excepţională, tocmai în ajutorul oamenilor”, a explicat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galaţi.

Explicaţia autorităţilor nu i-a convins, însă, pe localnicii care aveau în curte porci sănătoşi. Aceasta cu atât mai mult cu cât veterinarii nu au prelevat nici o analiză de la animalele pe care le-au ucis preventiv. “Au lăsat satul fără porci. Exact cum se spune «sat fără câini», acum e «sat fără porci!»”, a declarat Marian Mitrofan, primarul din Suceveni. 

Aproape 70.000 de porci sacrificați în sud-estul ţării 

Până ieri, fuseseră confirmate 550 de focare de pestă porcină africană, din care două – cele mai importante – la fermele tulcene Carniprod şi Pigcom, unde au fost ucişi peste 48.000 de porci. Cele două ferme au fost închise, iar proprietarii au anunţat că renunţă definitiv la afacere. Sute de angajaţi au rămas pe drumuri.

Alţi 21.000 de porci au fost sacrificaţi (mai mult sau mai puţin preventiv) în judeţele din sud-estul, respectiv nord-vestul ţării, zonele pe unde virusul a intrat în ţară.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA), evoluţia bolii este foarte agresivă în sud-estul României. “Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în trei ferme comerciale, până pe data de 2 august a.c. au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreţi”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Judeţul Tulcea este cel mai lovit de epidemie, fiind confirmate 471 de focare, din care 467 în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi. Totodată, în gospodăriile populaţiei au fost confirmate 14 focare în judeţul Brăila, unul în Galaţi, 16 în judeţul Constanţa şi 16 în Ialomiţa. 

Oamenii acuză că dezinfecţia se face cu apă 

Pentru a împiedica răspândirea bolii, autorităţile au amplasat filtre la intrarea şi ieşirea din localităţile unde s-au confirmat focarele, fiecare maşină fiind dezinfectată de personal specializat.

Trecătorii susţin, însă, că dezinfecţia se face cu…apă, iar autorităţile doar se prefac că acţionează. Este şi situaţia constatată la bacul care asigură trecerea între judeţele Tulcea şi Galaţi, unde cei doi angajaţi care trebuie să dezinfecteze roţile autoturismelor au fost filmaţi în timp ce pompau doar aer din atomizoarele pe care le manevrau. Şefii ANSVSA nu au putut da explicaţii pentru această situaţie, afirmând că se va face o anchetă.

Sunt şi voci care afirmă că lucrurile sunt mult mai grave decât ceea ce s-a prezentat oficial şi că autorităţile se fac vinovate de faptul că nu au luat măsurile preventive corespunzătoare, prevăzute de lege, pentru a împiedica răspândirea virusului. Faptul că lucrurile sunt scăpate de sub control este confirmat şi de modul pompieristic în care acţionează în prezent echipele din teritoriu coordonate de ANSVSA.

Pesta africană pune pe butuci zootehnia 

Cel mai mare dezastru adus de pesta porcină africană nu este uciderea animalelor aflate în gospodăriile populaţiei, ci îngroparea acestei industrii în România.

Activitatea de creştere industrială a porcilor ar putea dispărea până la finele anului, iar ţara va deveni 100% dependentă de importurile de carne de porc. Proprietarii marilor crescătorii au declarat că nu vor repopula fermele în cazul în care virusul va ajunge în aceste locaţii, ci vor abandona afacerea. Aceasta întrucât o nouă epidemie poate izbucni oricând. Situaţia nu este deloc încurajatoare nici pentru potenţialii investitori. Asociaţia Fermierilor din România acuză autorităţile că nu au respectat prevederile HG 830/ 2016 şi că s-a acţionat haotic, după cum a considerat de cuviinţă fiecare responsabil din teritoriu. Potrivit sursei citate, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu (numit politic, de către PSD), împreună cu alte persoane cu funcţii-cheie în instituţie au plecat în vacanţă în China la momentul în care s-a declanşat epidemia, lăsând eşalonul doi să se descurce după cum l-a tăiat capul.

Mai mult, fermierii afirmă că autorităţile ştiau de mulţi ani că virusul va intra în ţară din Ucraina, prin Delta Dunării, unde porcii domestici sunt lăsaţi în libertate, fiind în contact permanent cu mistreţii. Cu toate acestea, nu s-au luat măsuri de informare preventivă şi permanentă a populaţiei şi nici alte măsuri prevăzute de lege. 

Evoluţie mai lentă în nord-vest 

Potrivit ANSVSA, epidemia evoluează mai lent în nord-vestul ţării. Virusul a fost confirmat în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor.

Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici. „Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. (…) ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, precizează ANSVSA.

Până la data de 2 august au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 lei, iar alte 428 de dosare în sumă totală de 2.065.162 lei urmează să fie date în plată.  

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă