15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePOST COVID Marile economii prognozează recuperarea nivelurilor pre-Covid până la sfârșitul anului

POST COVID Marile economii prognozează recuperarea nivelurilor pre-Covid până la sfârșitul anului

Cele mai mari economii ale lumii de pe ambele maluri ale Atlanticului au șanse mari să recupereze terenul pierdut cauzat de pandemia coronavirusului până la sfârșitul anului, mult mai repede decât se temuseră anterior economiștii.

Economiștii și-au revizuit previziunile privind performanța economică a SUA și a zonei euro după ce datele din această săptămână au arătat că ambele economii au prezentat mai multă rezistență decât se așteptaseră.

Cheltuielile gospodăriilor americane încep să arate efectele stimulului de 1,9 miliarde de dolari al lui Joe Biden, iar contracția primului trimestru al zonei euro din cauza ultimului val de Covid-19 a fost mai mică decât se așteptaseră economiștii, au arătat cifrele publicate vineri. Progresul blocului în implementarea vaccinărilor este de așteptat să stimuleze cheltuielile consumatorilor în lunile următoare, pe măsură ce întreprinderile din sectorul serviciilor se redeschid.

Drept urmare, crește probabilitatea ca ambele economii să își recapete nivelul de producție pre-pandemic înainte de sfârșitul anului – o îmbunătățire bruscă față de prognozele FMI din aprilie, care au sugerat că acest lucru nu se va întâmpla până în 2022.

După publicarea datelor, James Knightley, economist internațional șef la banca ING, a declarat: „Este fantastic, cât de fierbinte este economia SUA”. Giada Giani de la Citi a spus că indicatorii europeni au fost „mult mai puternici în luna aprilie decât am anticipat”.

Cifrele de creștere din SUA din primul trimestru au lăsat producția economiei cu doar 0,9% sub vârful său pre-pandemic, iar verificările de stimulare de la Washington au sporit veniturile gospodăriilor cu mult mai mult decât au crescut cheltuielile, lăsând resurse necheltuite semnificative.

”Imaginea unei economii lipsite de lumină a zonei euro se va schimba rapid” a spus Bert Colijn, ING.

Economiștii se așteaptă ca o creștere a consumului în al doilea trimestru să ajute SUA să recupereze terenul rămas pierdut în timpul pandemiei până la sfârșitul lunii iunie.

Companiile din SUA care servesc produse alimentare, transport și recreere se deschid din nou și Ian Shepherdson, economist american la Pantheon Macroeconomics, a declarat că trendul de creștere se va accelera, întrucât redeschiderea completă a economiei „este considerabilă”.

El se așteaptă ca economia SUA să atingă nivelul său economic pre-pandemic înainte de sfârșitul anului. Recent, luna trecută, FMI a prognozat că o recuperare completă a SUA va avea loc doar până la jumătatea anului 2022.

Perspectivele s-au îmbunătățit semnificativ și în zona euro, în ciuda faptului că a înregistrat o recesiune dublă în primul trimestru, în cifrele publicate vineri. Datele recente au fost mai bune decât se temuseră economiștii.

Economia zonei arătase „rezistență”, potrivit Maddalenei Martini de la Oxford Economics, care a spus că datele „trimit semne încurajatoare în jurul perspectivelor pe termen scurt”.

Producția zonei euro este încă cu 5,5% sub vârful său pre-pandemic, dar economiștii au spus că există posibilități de creștere rapidă în a doua jumătate a anului. Bert Colijn, economist la banca ING, a declarat că „imaginea unei economii lipsite de lumină a zonei euro se va schimba rapid”, pe măsură ce răspândirea coronavirusului scade și programul de vaccinare european accelerează.

Economiștii de la Citi au spus că există șansa ca zona euro să-și recâștige nivelul pre-pandemic de producție înainte de sfârșitul anului, în timp ce Holger Schmieding, economist-șef al băncii Berenberg, a prognozat o „creștere” a cererii din mai, care va prelua producția peste acest nivel cu mult înainte de sfârșitul anului 2021.

În aprilie, FMI a declarat că nivelul activității zonei euro va rămâne sub nivelul pre-pandemic al blocului până în 2022.

Creșterea mai rapidă decât cea prevăzută și cheltuielile puternice pe ambele maluri ale Atlanticului vor exercita presiuni asupra băncilor centrale pentru a-și limita măsurile de stimulare de urgență, care au fost lansate anul trecut pentru a contracara criza.

Bancherii centrali din principalele economii avansate ale lumii au spus în unanimitate că vor să vadă dovezi puternice ale inflației mai mari înainte de a reduce măsurile de stimulare ale pandemiei.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă