9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomiePrăbuşirea spre criza globală va avea loc foarte repede

Prăbuşirea spre criza globală va avea loc foarte repede

Aşa s-au petrecut lucrurile şi acum mai bine de zece ani. Orizontul crizei este la anul 2021, când începe şi criza globală? Analistul economic Sorin Dinu este sec: „2020. Prăbuşirea are loc foarte repede. (n.r.: Informaţiile vin) din aceleaşi surse care ne liniştesc, spunându-ne că situaţia nu e albastră. Aşa spuneau şi atunci, şi apoi ne-a costat 20 de miliarde de euro”.

Totuşi, unii mai afirmă că nu va fi criză, ci recesiune, şi atât. „Sunt multe aspecte”, continuă Dinu, detaliind pentru Rl: a apărut fuziunea Peugeot – Chrysler. A mai fost şi o fuziune Hitachi cu Honda. La fuziunea Xerox cu HP, este vorba despre o economie de 2 miliarde de dolari.

„Companiile se unesc, pentru că provocarea maşinilor electrice are cheltuieli de cercetare-dezvoltare imense şi trebuie cumva să reducă costurile.” Sorin Dinu, analist economic

Nu mai bine fac o singură companie globală? Nu vor face, explică expertul, dar „companiile se unesc, pentru că provocarea maşinilor electrice are cheltuieli de cercetare-dezvoltare imense şi trebuie cumva să reducă costurile”.

Problema e că fuziunile acestea între producătorii auto pun presiune mare pe furnizorii de componente auto. Or, cea mai mare parte a industriei din România este furnizoare de componente. Reducându-se numărul de clienţi, deja e presiune mare pe marjă.

 

Esenţial: costul forţei de muncă

Sorin Dinu a criticat creşterea salariului minim, care i se pare că e lipsită de orice fundament economic, în acest moment. „Mare parte din economie este bazată pe acest nivel de salarizare, pe tehnologii intesive în muncă. Cu cât creşte mai mult salariul minim, se pune presiune mai mare şi de fapt blochează dezvoltarea de locuri de muncă”, susţine Dinu.

Există două milioane de oameni care nu au lucrat niciodată, aşa-numiţii NEETS. „Unde să lucreze? În sectorul necalificaţilor. Cu cât costul lor va fi mai mare, cu atât este mai puţin probabil că ei vor lucra vreodată undeva”, afirmă expertul.

„M-aş concentra mai degrabă să elimin salariul minim la constructori, iar dacă vrei să dai mai mult, pentru că vrei să ai oameni de calitate, dai oricum, nu trebuie salariul minim. Este valabil şi pentru Construcţii”, crede Sorin Dinu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă