13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePremierul Cîțu dă emoții membrilor Guvernului. Rectificarea bugetară poate fi urmată de...

Premierul Cîțu dă emoții membrilor Guvernului. Rectificarea bugetară poate fi urmată de o remaniere

Florin Cîțu le dă emoții nu doar adversarilor săi politici din PNL, în frunte cu Ludovic Orban, căruia vrea să-i ia locul de președinte al partidului. Premierul îi pune pe gânduri și pe liderii celorlalte partide din Coaliția de guvernare, care încep să se teamă că rectificarea de buget la care lucrează acum Cîțu ar ascunde și intenția unei remanieri de Guvern.

Diverse speculații au pornit de la un text postat ieri, pe Facebook, de premierul Cîțu. El precizează că, până la data de 25 iulie 2021 (acum două zile), ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat precum şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate au fost obligați să transmită la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele șase luni din anul 2021. Premierul Cîțu, fost ministru de Finanțe, consideră că nerealizarea execuției bugetare constituie o mare problemă în activitatea unui șef de instituție.

Încă dinainte să afle cum a cheltuit banii fiecare instituție a statului, premierul Cîțu a anunțat că rectificarea bugetară se va analiza și se va aproba în Coaliția de guvernare. Aici, evident că fiecare șef de partid își va susține propriii miniștri, chiar dacă, din punctul de vedere al premierului, unii dintre ei au avut rezultate slabe.

„Vom prezenta în Coaliție rectificarea bugetară dar decizia și modul în care se alocă banii se face la Guvern și nu se face pe criterii politice. Aceștia sunt banii românilor”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Premierul a sugerat ce intenții are, declarând că în Sănătate, în Educație și în Cercetare va mai da bani doar dacă vede rezultate. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a replicat anunțând că România are nevoie de mai mulți medici și, drept urmare, el a cerut la Ministerul Finanțelor bani în plus pentru a crește numărul de locuri pentru rezidenți.

“Este o solicitare pe care am înaintat-o Ministerului Finanţelor la rectificarea bugetară de a ne asigura finanţare pentru o creştere de peste 6.000 de rezidenţi în raport cu anii trecuţi”

Sorin Cîmpeanu,

Ministrul Educației

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, avertizează că România are nevoie de mai mulți medici rezidenți, motiv pentru care a cerut mai mulți bani la rectificarea bugetară.

Anunțul postat ieri pe internet de premierul Cîțu pare să spună că el va lua în discuție doar date financiare, fără influențe politice.

“Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte.

ART. 56

(1) Până la data de 25 iulie 2021 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor art. 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pe baza analizei prevăzute la alin. (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni.

Rezultatele analizei execuției bugetare, analiză care nu are legatură cu protocolul, vor fi prezentate public.

Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni.

Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, a scris premierul Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, banii de la buget provin din taxele plătite de cetățenii României. Drept urmare, acești bani “se vor duce unde vor avea cel mai mare randament în economie”.

Dilema este dacă un ministru care n-a avut performanțe va mai face parte din echipa condusă de Cîțu. Vicepremierul Dan Barna (USR PLUS) a spus, ieri, că exclude varianta unei remanieri. Dar amintim că chiar un ministru USR PLUS, cel al Sănătății, a fost schimbat de premierul Cîțu, în ciuda opoziției partidului care îl adusese în Guvern. Deci calea este deschisă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă