14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePremierul Poloniei își prezintă programa împotriva investițiilor străine

Premierul Poloniei își prezintă programa împotriva investițiilor străine

În același interviu, acesta a semnalat tensiunea existentă în centrul vi­ziunii economice a guvernului său între strategii rezonabile şi im­pulsuri de stânga, scrie Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Crezul economic al lui Morawiecki, şi al partidului de gu­ver­nământ Lege şi Justiţie (PiS), este bazat pe ideea că Polo­nia trebuie să înlocuiască modelul de dezvoltare prea de­pen­dent de investiţii străine. În prezentarea viziunii sale, pre­mie­rul polonez menţionează printre altele conceptul de „ţări de­ţinute de străini“ apărut într-o lucrare semnată de Piketty împreună cu Filip Novokmet şi Gabriel Zucman.

„Este o imagine realistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Ne-am vândut mai toată economia“, a declarat acesta, plângându-se că banii din economie sunt transferaţi în fiecare an în afară.

Aceasta este o altă referinţă la Piketty. Luna trecută, economistul anticapitalist scria despre ieşirile de profituri din Europa de Est ca despre o sursă de inegalitate ascunsă.

Acum, misiunea lui Morawiecki este de a „mişca încet, dar sigur pendulul“ către ceea ce acesta numeşte o „econo­mie su­biec­tivă“. Aceasta înseamnă o pauză în procesul de priva­ti­za­­re, o preferinţă pentru împrumuturile interne, şi nu ex­terne, şi o creştere a investiţiilor bazată pe companiile de stat, pentru că cele private sunt prea mici şi nu sunt suficient de expansioniste. 

Viziunea lui Morawiecki include de asemenea o po­ziţie agresivă împotriva evaziunii fiscale.

Contrar avertismentelor economiştilor liberali, economia poloneză performează bine sub conducerea PiS, însă partidul este, poate, într-o grabă prea mare de a distribui roadele eforturilor sale.

Jakub Borowski, economist-şef la Credit Agricole din Varşovia, spune că politicile sociale cheie ale PiS au impulsionat cererea şi au diminuat sărăcia şi inegalitatea, însă, remarcă acesta, o politică esenţial menită să transforme Polonia într-un fel de tigru economic asiatic care se bazează pe investiţii interne are nevoie să crească rata economisirii. Or, măsurile sociale respective împing această rată în jos.

Într-un model care se bazează pe investiţii interne, sarcina de a compensa lipsa economiilor este lăsată pe seama companiilor şi guvernului, însă guvernul cheltuie banii generaţi din o colectare mai bună a taxelor pe programe sociale care nu reduc suficient sărăcia pentru a stopa emigraţia sau a-i aduce pe cei aproximativ 4,4 milioane de polonezi care trăiesc în afara ţării acasă.

Borowski spune că guvernul PiS nu ar fi trebuit să dea deoparte eforturile guvernului anterior de a-i face pe polonezi să accepte o creştere a vârstei de pensionare, care ar fi ajutat la creşterea ratei economisirii la nivel naţional.

Contrastul dintre tendinţa socialistă de a cheltui când vremurile sunt bune şi focusul programului guvernamental pe resursele interne reprezintă, potrivit lui Borowski, contradicţia fundamentală a modelului economic al PiS, scrie editorialistul Bloomberg.

Pe lângă această problemă de bază, tendinţa partidului de guvernământ către conflict generează şi mai multe probleme, scrie Bershidsky.

De asemenea, gradul mai mare de utilizare a fondurilor europene de către Polonia va fi o sursă majoră de creştere în acest an. Şi totuşi, PiS s-a angajat într-o serie de conflicte care prezintă riscuri în acest sens.

Trezirea din dulcele vis economic al Poloniei ar putea fi una dură.

Morawiecki şi echipa sa nu pot fi învinuiţi că încearcă un model diferit de creştere, însă ar putea fi prea devreme pentru a transforma apelurile lui Piketty pentru o distribuţie mai echitabilă a avuţiei şi veniturilor în acţiuni guvernamentale, scrie editorialistul Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă