9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomiePrețul barilului de petrol va urca până la 80 de dolari. Interesul...

Prețul barilului de petrol va urca până la 80 de dolari. Interesul Rusiei influențează decisiv piața

La începutul acestei săptămâni, preţul petrolului oscila în jurul nivelului de 70 de dolari barilul, ceea ce reprezenta, oricum, nivelul maxim atins în acest domeniu în ultimii trei ani.

Analiștii economici mai optimiști spun însă că prețul petrolului ar urma să scadă din nou, putând ajunge, la sfârșitul anului 2018, la 60 de dolari barilul.

Creșterea alarmantă a prețului petrolului s-ar datora, spun specialiștii consultați de RL, nu neapărat crizei din relațiile Iranului cu Occidentul, ci mai degrabă intereselor Rusiei și ale statelor arabe exportatoare de petrol – mai ales Arabia Saudită. Alți factori, ușor cuantificabili, ar fi reducerea producției totale a țărilor membre OPEC, precum și creșterea cererii de petrol din China.

Statele exportatoare de petrol au, evident, interesul să crească prețul acestei resurse, dar nu foarte mult, întrucât intervine concurența reprezentată de petrolul de șist – disponibil mai ales în SUA și în Canada. De altfel, în toamna anului trecut, chiar secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, făcea un apel către furnizorii de țiței de șist din SUA, cerându-le să-și reducă producția.

Alternativa gazelor de șist

În ultimii ani, interesul pentru explorarea gazelor și a țițeiului de șist a devenit tot mai vizibil și în România, fiind însă contracarat de riposta unor organizații de protecție a mediului. Surse neoficiale au semnalat, la acel moment, că în spatele acestor motivații ecologiste s-ar afla însă Rusia, care are interesul să-și mențină statutul de furnizor strategic, de petrol și de gaz, pentru Europa Centrală și de Est.

Rusia este prezentă în fostele țări-satelit nu doar ca furnizor de țiței, ci și prin unități proprii de rafinare a petrolului. De exemplu, compania Lukoil are patru rafinării în țări europene, una dintre ele fiind cea de la Ploiești, Petrotel Lukoil.

Un detaliu interesant este că, potrivit reprezentanților Lukoil, rafinăria de la Ploiești a fost retehnologizată, după ce a fost cumpărată de ruși, cu sprijin american.

Țiței rusesc

Dan Danulescu, inginerul-șef al societății Petrotel Lukoil, a precizat, într-o conferință de presă organizată la Ploiești, că rafinăria pe care o coordonează este aprovizionată în proporție de peste 80% cu țiței provenit din Rusia, adus peste Marea Neagră.

„Țiței din România folosim doar ocazional“, a precizat inginerul-șef.

A existat, în schimb, la un moment dat, intenția de a se aduce la Ploiești țiței din Iran, dar s-a renunțat la ea. „Am adus un vapor cu țiței din Iran, dar ne-a fost aproape imposibil să-l plătim, deși la acel moment sancțiunile contra Iranului nu mai erau în vigoare. Am renunțat să mai încercăm să aducem petrol din Iran“, spune reprezentantul companiei de la Ploiești.

Interdicția de a cumpăra petrol din Iran, impusă de UE în anul 2012, fusese ridicată în ianuarie 2016. Imediat după aceea, un petrolier din Iran a fost trimis spre Spania, iar trei nave cu țiței au pornit, o lună mai târziu, în februarie 2016, spre portul Constanța din România, cumpărător fiind Litasco – divizia comercială a grupului Lukoil.

În acel context, rafinăriei Petrotel Lukoil de la Ploiești urma să-i fie livrată cantitatea de un milion de barili.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă