16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomiePrețul cireșelor a scăzut de la 50 de lei la doi lei...

Prețul cireșelor a scăzut de la 50 de lei la doi lei kilogramul. Țăranii nu le mai culeg

Pentru că nu au cui să le dea, producătorii români lasă fructele să se strice în copaci sau le folosesc pentru a face din ele ţuică.

De exemplu, la Cotnari s-au făcut de două ori mai multe cireşe decât anul trecut. Producătorii spun că sunt nevoiţi să vândă marfa pe nimic. Aşa că mai bine lasă fructele să se strice.

„La noi în România, aici noi le dăm cireșe frumoase, dulci, așa cum se spune, cu doi lei, mă duc în Bulgaria le iau cu 1 leva , cu 1 euro 30 și se vinde în piață că sunt mai mari în calitate. Ce să faci, le bagi la țuică, rămân pe jos, nici nu-ți convine să le culegi, le mănîncă păsările cerului”, spune Constantin Vornicu, producător.

„Producția este mai mare decât anul trecut, în schimb prețul e mai mic”, spune Vasile Crețu, primarul din Cotnari.

Trei frați, proprietarii unei livezi ce se întinde pe 4 hectare, au venit cu toată familia la cules de cireşe.

„Achizitorii mari care sunt sunt italienii, care anul acesta s-au orientat spre Polonia și Bulgaria, au acumulat suprafețe mari de livezi acolo, concesionate, și au lăsat mai în urmă România. Avem contracte cu diferiți achizitori care le vând la Bacău, la Roman, la Piatra Neamț, la Brașov”, spune Romică Grigorovici, producător.

„Avem cam 1.000 de euro pe hectar ne ajung costurile de producție, cu tratamente, cu toate lucrările care s-au făcut”, spune Elvis Grigorovici, producător.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă