27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomiePreţul energiei electrice pe bursă s-a dublat în ultimele două săptămâni

Preţul energiei electrice pe bursă s-a dublat în ultimele două săptămâni

În vârf de consum, adică între orele 9:00 şi 22:00, preţul energiei cu livrare luni, 21 mai, este 277 de lei pe MWh în medie, cu un maxim de 343 de lei la ora 21:00, scrie Agerpres.

Aceasta în condiţiile în care, în ultimele luni, preţul energiei a fluctuat, de regulă, în intervalul 100 – 200 de lei pe MWh.

Totodată, dacă ne uităm la preţul energiei în ţările cu care România este cuplată, observăm că preţurile în ţara noastră şi în Ungaria sunt cele mai mari din regiune, chiar şi de peste trei ori mai mari în unele intervale orare decât preţurile din Slovacia şi Cehia.

Spre exemplu, pentru ora 15:00, când preţul energiei România şi Ungaria este 55,07 euro pe MWh, în Slovacia şi Cehia energia costă 16,17 euro.

România exporta 103 MW de energie electrică, luni la ora 11:00. Cea mai mare parte a producţiei, adică 36%, era asigurată din surse hidro, 25% din cărbune şi 12,8% din hidrocarburi. Energia regenerabilă, cea mai ieftină, avea un aport mic, de 9,27% în cazul energiei fotovoltaice, 7% eoliene şi 0,62% biomasa.

Cele mai citite

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....
Ultima oră
Pe aceeași temă