15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomiePreţurile globale ale aurului negru ar putea să se majoreze cu până...

Preţurile globale ale aurului negru ar putea să se majoreze cu până la 10 dolari/barilul de petrol

Este vorba despre unităţi majore de producţie a ţiţeiului, din Arabia Saudită, care au obligat regatul din Golf să reducă producţia la jumătate. Atacul a fost revendicat de rebeli Houthi din Yemen, susţinuţi de Teheran.

Analişti şi traderi au declarat că impactul ar putea fi evaluat la un număr cu două cifre. ”Este o mare problemă. De teamă de ce este mai rău, piaţa va deschide în creştere cu 5-10 dolari/baril, duminică seară. Aceasta înseamnă 12 – 25 de cenţi în plus la galonul de benzină”, a spus Andrew Lipow, preşedinte la Lipow Oil Associates, citat de News.ro.

Kevin Book, director pentru cercetări la Clearview Energy, a declarat că impactul va depinde de timpul necesar reparaţiilor, care ar putea dura săptămâni sau luni. „Scenariul nostru de bază, care ia în considerare evaluările publice ale rezervelor strategice de petrol şi capacitatea suplimentară a OPEC, implică un deficit net de circa un milion de barili/zi”, a declarat Book.

“Este o mare problemă. De teamă de ce este mai rău, piaţa va deschide în creştere cu 5-10 dolari/baril.” Andrew Lipow, expert

„Aceasta înseamnă 6 dolari/baril în plus, faţă de nivelul de închidere al petrolului Brent de vineri, de 60 de dolari/baril. Excluzând această compensare şi presupunând că instalaţiile de producţie vor fi închise timp de trei săptămâni, anticipăm o creştere a preţurilor de 10 dolari/baril”, a mai spus expertul.

 

Compensare parţială

Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au închis vineri în scădere cu 0,4%, la 54,85 dolari/baril, iar cele pentru ţiţeiul Brent au fost în declin cu 0,2%, la 60,25 dolari/baril.

Şeful grupului saudit Aramco, Amin Nasser, a declarat că nimeni nu a fost rănit în atacuri şi echipele de urgenţă au limitat incendiile, ţinând situaţia sub control. “Lucrăm la reluarea producţiei şi vom oferi informaţii referitoare la progrese în aproximativ 48 de ore”, a declarat Nasser.

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că regatul saudit va compensa parţial producţia pierdută din cauza atacurilor cu rezervele deţinute. „Estimez un impact de cel puţin 5 dolari asupra preţurilor, cu potenţial mult mai mare”, a declarat Kyle Cooper, director de cercetări la IAF Advisors.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă