19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomiePreţurile la gaze vor creşte, dar din cauza Covid

Preţurile la gaze vor creşte, dar din cauza Covid

Preţurile la gaze vor creşte probabil din această toamnă. Cauza nu e apropiata liberalizare a pieţei, de la 1 iulie, ci faptul că oricum preţul e acum foarte jos şi, inevitabil, va creşte după liberalizare.

“Liberalizare nu înseamnă neapărat scăderea preţului, ci doar în anumite condiţii de piaţă. Coronavirusul e un element ce a influenţat puternic cererea. Piaţa a reacţionat”, a explicat RL expertul în Energie Dumitru Chisăliţă.

Anume, sub efectul mai multor factori de intrare, piaţa a reacţionat în TTF (Title Transfer Facility, bursa virtuală a gazelor, din Olanda), în America, la Viena, dar nu a reacţionat în România, care încă are un act normativ, OUG 114, în vigoare până pe 30 iunie 2020.

Acesta stabileşte că preţul la populaţie trebuie să fie 68 lei/MW. Spre comparaţie, preţul de la Viena a ajuns la 30–34 lei/MW şi a fost şi la 23 lei/MW, adică a scăzut de trei ori.

Pur şi simplu, a fost un volum foarte mare de gaze pe piaţă şi nu avea cine să le cumpere, spune Chisăliţă.

 

Baumgarten costă

Pentru că preţul era, din cauza OUG 114, ridicat, impactul a fost că, dacă un afacerist a dorit să cumpere gaz, a făcut-o de pe bursa de la Baumgarten.

Lucrurile nu sunt însă chiar simple. Pentru a aduce gazul în România, de la Baumgarten, trebuie să treci prin trei sisteme de transport: cel austriac, cel unguresc şi cel românesc.

Serviciile de transport cele mai ieftine sunt pe contracte ferme, pe un an, în schimb, dacă iei gazul cu 30 lei/MW şi nu ai un contract pe termen lung, ajunge în România poate chiar cu 50 lei/MW, afirmă expertul.

„E mai mult ca sigur că preţul va creşte în toamnă. Nu va fi ca anul trecut, dar va fi o creştere a cererii.” Dumitru Chisăliţă, expert în Energie

„La noi, în punctul de inteconectare Csanádpalota, la graniţa de nord-vest, rezervarea de capacitate s-a licitat la un preţ de şapte ori mai mare decât preţul de plecare”, a spus RL Dumitru Chisăliţă.

De ce? Când s-a făcut rezervarea, din cauza OUG 114, preţul de vânzare al gazelor, în România, era 120 lei/MW, iar la Baumgarten era 70 lei/MW.

Cine a cumpărat, şi-a permis să dea 20 lei/MW pentru rezervarea de capacitate, pentru că tot câştiga 30 de lei în România.

Acum ce se va întâmpla? „E mai mult ca sigur că preţul va creşte în toamnă. Nu va fi ca anul trecut, dar va fi o creştere a cererii. Vom avea gaze de importat pentru a acoperi deficitul din România”, susţine Dumitru Chisăliţă.

 

Preţuri foarte scăzute

Cum e piaţa acum? Preţurile sunt foarte scăzute, iar consumul e diminuat, din cauza iernii uşoare, a gazelor înmagazinate suplimentar, pentru eventualitatea picării contractului de tranzitare a gazelor din Rusia şi a pandemiei de Covid-19.

Concret, preţul mediu de achiziţie e de 51-52 lei/MW, iar la consumatorul final, în mai, era de 125,17 lei/MW, fără TVA, la Engie, şi 134,19 lei/MW, fără TVA, la E.ON.

„Foarte important e cum marcăm 1 iulie: indiferenţă, neputinţă, aşteptăm furnizorul să stabilească preţul, ori dăm un semnal, ce îl va deteremina să-şi schimbe comportamentul”, spune Chisăliţă.

Sunt românii pregătiţi pentru 1 iulie? Probabil că niciodată nu vor fi, cât timp nu faci pregătire, susţine expertul. Trebuie să faci campanie.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă