15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomiePreţurile mondiale la alimente au atins cel mai ridicat nivel din ultimele...

Preţurile mondiale la alimente au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna mai 2018, comparativ cu luna precedentă, impulsionat de majorarea semnificativă a preţurilor lactatelor, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna mai 2018, acest indice a urcat cu 1,2%, comparativ cu luna precedentă, până la un nivel de 176,2 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după luna octombrie a anului trecut.

“Creşterea din luna mai reflectă o continuare a creşterii preţurilor lactatelor, în timp ce preţurile cerealelor au crescut şi ele, dar într-un ritm mai lent”, a informat FAO.

Factorul principal care a stat la baza creşterii preţului global al alimentelor în luna mai a fost avansul de 5,5% al preţului produselor lactate. Livrările reduse din Noua Zeelandă, unul din cei mai mari exportatori de produse lactate, sunt de vină pentru o mare parte din creşterile de preţuri înregistrate în ultimele luni.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în anul 2018 cu trei milioane de tone până la un nivel record de 2,610 miliarde tone.

De asemenea, FAO estimează că producţia mondială de grâu în 2018 se va situa la 754,1 milioane tone, în creştere faţă de estimările de luna trecută ca urmare a îmbunătăţirii prognozele pentru mai multe ţări mari producătoare de grâu precum Argentina, Canada şi SUA.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă