13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomiePrețurile producției industriale au crescut

Prețurile producției industriale au crescut

La nivelul preţurilor producţiei industriale de pe piaţa internă există o creştere de 0,5% în septembrie faţă de august, respectiv un salt de 6,07% raportat la aceeaşi lună din anul anterior.

Totodată, pentru piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut, în septembrie 2018, cu aproximativ 5% faţă de septembrie 2017, dar au scăzut cu 0,7% comparativ cu datele din august 2018.

Pe marile grupe industriale, statistica INS arată creşteri importante ale aceloraşi preţuri în cazul industriei energetice (+15,6 în septembrie 2018 faţă de septembrie 2017), în industria bunurilor intermediare (+5,6), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,33%), industria bunurilor de uz curent (+1,95%) şi industria bunurilor de capital (+0,51%).

De asemenea, raportat pe secţiuni şi diviziuni, preţurile producţiei industriale per total (piaţă internă şi piaţă externă) au urcat în septembrie cu 5,64% faţă de aceeaşi lună din anul anterior.

În această marjă, în industria extractivă s-a consemnat o creştere a acestor preţuri cu 13,8%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – de 9,19%, în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare – de 5,83%, şi în industria prelucrătoare de 4,75%.

INS precizează că datele centralizate pentru luna august 2018 sunt rectificate, în timp ce datele pentru luna septembrie 2018 sunt provizorii.

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...
Ultima oră
Pe aceeași temă