Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Prețurile producției industriale au crescut

Prețurile producției industriale au crescut

Preţurile producţiei industriale s-au majorat, în septembrie, cu 5,6% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, iar de la lună la lună (septembrie vs august 2018) acestea au crescut cu circa 0,3%, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

George Dumitrescu 0 comentarii

La nivelul preţurilor producţiei industriale de pe piaţa internă există o creştere de 0,5% în septembrie faţă de august, respectiv un salt de 6,07% raportat la aceeaşi lună din anul anterior.

Totodată, pentru piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut, în septembrie 2018, cu aproximativ 5% faţă de septembrie 2017, dar au scăzut cu 0,7% comparativ cu datele din august 2018.

Pe marile grupe industriale, statistica INS arată creşteri importante ale aceloraşi preţuri în cazul industriei energetice (+15,6 în septembrie 2018 faţă de septembrie 2017), în industria bunurilor intermediare (+5,6), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,33%), industria bunurilor de uz curent (+1,95%) şi industria bunurilor de capital (+0,51%).

De asemenea, raportat pe secţiuni şi diviziuni, preţurile producţiei industriale per total (piaţă internă şi piaţă externă) au urcat în septembrie cu 5,64% faţă de aceeaşi lună din anul anterior.

În această marjă, în industria extractivă s-a consemnat o creştere a acestor preţuri cu 13,8%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - de 9,19%, în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare - de 5,83%, şi în industria prelucrătoare de 4,75%.

INS precizează că datele centralizate pentru luna august 2018 sunt rectificate, în timp ce datele pentru luna septembrie 2018 sunt provizorii.

Comentarii

loading...