13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomiePreviziunile specialiștilor: Bitcoin va înlocui moneda fiat până în 2050

Previziunile specialiștilor: Bitcoin va înlocui moneda fiat până în 2050

Un raport al platformei de comparație a finanțelor personale, Finder.com, arată că 54% din experții crypto care au participat la un sondaj estimează că așa-numita hiperbitcoinizare – sau momentul în care bitcoin depășește finanțarea globală – va avea loc până în 2050. Conform acestora evenimentul ar putea avea loc chiar mai devreme, până în 2035, consideră 29% dintre respondenți.

Previziunile vin într-o perioadă în care piața criptomonedelor se bucură de un interes crescut în rândul investitorilor instituționali și de retail și întrucât majoritatea băncilor centrale desfășoară lucrări pe monede digitale, care variază de la cercetare la programe pilot.

“Unele țări vor utiliza bitcoin ca monedă principală. Cu o circulație fixă și o ușurință a transferului, criptomoneda le va servi să treacă astfel de la un model «fără bancă», esențial acestui ecosistem”, a spus Joseph Raczynski, tehnolog și futurist al Thomson Reuters, în raportul Finder.com. Acesta se așteaptă ca până în 2025 bitcoin să depășească monedele fiat și, până atunci, să ajungă la o valoare de 150.000 de dolari.

El Salvador a furat startul și a devenit prima țară care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată. Utilizarea va începe în septembrie după ce decizia a fost aprobată de către parlamentari în iunie. 55% dintre membrii consultați de Finder.com consideră că bitcoinul va deveni moneda principală în țările în curs de dezvoltare, în special în lumina acțiunii El Salvador, dar și a venezuelenilor care folosesc bitcoinul ca o modalitate de a combate hiperinflația.

Dar 44% din respondenți nu cred că hiperbitcoinizarea va avea loc vreodată. Printre aceștia se numără și Lee Smales, profesor asociat la Universitatea Western Australia.

„În cele din urmă, cred că Bitcoin (și multe alte active de criptomonede) vor pierde în fața monedelor digitale ale băncilor centrale – multe dintre ele vor prinde viață până la sfârșitul deceniului”, a spus Smales.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna aceasta parlamentarilor americani că monedele virtuale nu au reușit să devină o metodă de plată viabilă și că o monedă digitală oficială a SUA ar putea să scadă nevoia de criptomonede sau stablecoins. Powell a declarat că o lucrare de cercetare privind dacă Fed ar trebui să stabilească o monedă digitală va fi probabil publicată în septembrie.

86% dintre băncile centrale explorează avantajele și dezavantajele monedelor digitale emise de bănci centrale, potrivit unui sondaj realizat în 2020 de Banca pentru decontări internaționale.

În ceea ce privește prețul bitcoin în 2021, 61% din respondenții Finder.com au declarat că bitcoin este în prezent subevaluat. În medie, specialiștii care au luat parte la sondaj se așteaptă ca bitcoinul să depășască 66.000 de dolari până la sfârșitul anului. Totuși, prețul bitcoin a scăzut marți sub 30.000 de dolari pentru prima dată după 22 iunie, trăgând în jos întreaga piață a criptomonedelor care a pierdut în jur de 98 de miliarde de dolari în decurs de 24 de ore, potrivit CNBC.

Valoarea criptomonedei a scăzut pe fondul unor vânzări majore de acțiuni pe piețele financiare.
„O vânzare amplă a avut loc pe piețele globale, activele riscante au înregistrat scăderi generalizate”, afirmă Annaebelle Huang, parteneră la compania de servicii financiare Amber Group.
Aceasta pune trendul pe seama „îngrijorărilor cu privire la calitatea și forța relansării economice” și scăderii randamentelor oferite de activele mai riscante.
Prețul bitcoin a scăzut cu peste 50% comparativ cu recordul de aproape 65.000 de dolari stabilit în luna aprilie.

Totodată, măsurile luate de China împotriva tranzacționării și minării de criptomonede au avut un efect de diminuare a prețului celei mai cunoscute criptomonede din piață. Astfel, regiuni importante în care avea loc minarea de bitcoin în China au fost forțate să-și închidă operațiunile. Banca centrală de la Beijing a avertizat, de asemenea, companiile financiare și fintech să nu ofere servicii legate de criptomonede clienților lor.

„Toate semnalele sunt roșii pe măsură ce bitcoin continuă să fie tras în jos de interdicția din China și condițiilor macroeconomice care se înrăutățesc din cauza răspândirii variantelor Covid”, afirmă Jehan Chu, fondator al companiei cu capital de risc Kenetic Capital, specializată în tranzacții crypto.
În plus, Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor, a fost interzisă luna trecută în Marea Britanie, autoritatea de supraveghere financiară de la Londra interzicându-i să desfășoare orice fel de tranzacții reglementate. Alte autorități de reglementare și supraveghere financiară din Japonia, Canada și Thailanda au emis, de asemenea, avertismente privind Binance.
Vijay Ayyar, director de dezvoltare la Luno, o platformă de tranzacționare a monedelor digitale, a afirmat că prețul bitcoin ar putea scădea până la 22.000-24.000 de dolari acum că a coborât sub pragul psihologic de 30.000 de dolari.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă