8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomiePrimul semn de impact al Covid-19 asupra băncilor

Primul semn de impact al Covid-19 asupra băncilor

Ultima săptămână a lunii februarie a înregistrat cea mai slabă performanță, pentru piețele bursiere majore, de la criza financiară a subprimelor, din anii 2007 – 2009, explică Deloitte, într-un studiu.

Odată cu apariția noului virus în Europa, se iau măsuri drastice pentru a limita răspândirea acestuia, izolând orașe și regiuni întregi.

Toți acești factori au o influență negativă asupra populației, inclusiv asupra capacităţii acesteia de a rambursa ipotecile la bănci, pentru că milioane de oameni rămân acasă izolați, incapabili să se ducă la muncă.

Mai multe bănci au anticipat deja și răspund nevoilor clienților, permițând amânarea plăților ipotecare.

„Mai multe bănci au anticipat deja și răspund nevoilor clienților, permițând amânarea plăților ipotecare.” studiu Deloitte

„Italienilor li s-a spus că nu vor trebui să-și facă plățile ipotecare, cât timp țara va bloca noul virus”, spune Business Insider.

De altfel, plățile la creditele ipotecare vor fi suspendate în toată Italia, deoarece guvernul italian blochează populația în casă, din cauza coronavirusului.

Dar plățile ipotecare vor fi înghețate temporar? Ministrul italian adjunct de finanțe, Laura Castelli, a declarat: „Da, așa va fi cazul pentru persoane fizice și pentru gospodării”.

Royal Bank of Scotland, deținută de contribuabili, va permite şi ea persoanelor afectate să amâne rambursările ipotecare și împrumuturile până la trei luni.

TSB și Lloyds vor permite și o pauză de plăţi, iar băncile au anunţat că clienţii şi-ar putea închide conturile de economii la termen fix fără perceperea de taxe, pentru ca oamenii să îşi folosească banii în perioada de criză. Măsurile sunt similare celor de la persoanele cu dificultăți financiare.

 

Overdrafturi mai mari

UK Finance, care reprezintă marile bănci, a declarat că toate băncile ar avea în vedere, în perioada care urmează, creșterea descoperirilor de cont.

De asemenea, băncile ar putea permite scutirea de la rambursare la creditele simple sau ipotecare, pentru cei afectați de virus.

De pe 11 martie, sunt aproximativ 120.000 de cazuri confirmate de coronavirus, iar dintre acestea avem 4.300 de decese.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă