11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePrincipalele legi ale contabilitatii in Romania

Principalele legi ale contabilitatii in Romania

Una dintre cele mai dificile parti ale unei afaceri este contabilitatea. Este motivul pentru care putini antreprenori aleg sa o faca singuri, apeland la o firma de contabilitate sau la un contabil bun, cu un program de contabilitate modern la indemana.

Elementul care face contabilitatea sa fie destul de dificila este legea foarte stufoasa. Este adevarat ca in prezent, chiar si un program gratuit de contabilitate poate sa usureze extrem de mult munca contabililor, insa niciun program nu poate sa inlocuiasca cunostintele pe care orice persoana care lucreaza in acest domeniu trebuie sa le aiba

Care sunt principalele legi ale contabilitatii din Romania?

Conform celor de la regnskabspiloten.dk, exista 7 legi extrem de importante pe care orice contabil trebuie sa le cunoasca, indiferent ca lucreaza cu o firma clasica, de tip SRL, ca administreaza bani pe platforme de tip Etoro.ro (vezi detalii despre Etoro CopyTrading.dk) sau relationeaza in alt mod cu statul, din punct de vedere financiar.

1. Legea contabilitatii. Este o lege de baza, cu indrumari foarte clare. Este legea numarul 82 din 1991 si are numeroase modificari si completari ulterioare. In principiu, este legea care ar trebui sa fie cunoscuta in detaliu de catre orice contabil si de catre orice administrator de firma.

2. Ordinul 1802 din 2014. Este un ordin ce presupune o serie de reglementari contabile pentru situatiile anuale consolidate.

3. OMFP nr 2861 din 2009. Este o alta lege importanta care se refera la modul in care trebuie sa fie organizate si inventariate activele. De asemenea, aceeasi lege prezinta modul in care trebuie sa fie administrate datoriile si capitalurile proprii.

4. Ordinul 2634 din 5 noiembrie 2015. Este o parte de lege prin care sunt oferite detalii despre modul in care trebuie sa fie redactate documentele financiar-contabile.

5. Legea 227/2015. Este principala lege referitoare la codul fiscal. Aceasta este completata printr-o serie de norme metodologice la codul fiscal, care au fost aprobate prin hotarare de guvern in anul 2016.

6. Legea 31/1990. Este o lege importanta, care are in vedere modul de organizare al societatilor comerciale. De-a lungul timpului, aceasta lege a fost republicata si modificata cu tot felul de completari.

7. Codul de procedura fiscala. Este o alta litera de lege importanta. Aceasta lege are normele metodologice de aplicare si este important sa fie stiuta de orice contabil, fie ca este incepator sau are o experienta vasta in domeniu.

Lista de legi este mult mai stufoasa. Acestea sunt cele mai importante insa, putand sa reprezinte o baza puternica pentru contabilii care doresc sa faca o treaba cat mai buna.

Din punct de vedere al antreprenorilor, cunoasterea acestor legi nu este chiar atat de importanta atata vreme cat este ales un contabil foarte bun care foloseste un program de contabilitate de ultima generatie (regnskabsprogram). In ultimii ani, programul de contabilitate a devenit instrumentul ideal pentru toti cei care doresc sa evite orice probleme contabile, deoarece pot emite facturi automat, fac rapoarte, sunt la curent cu legile si evita o multime de eventuale erori.

Sursa: SeoPower.ro

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă