Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Principalele temeri legate de Brexit privesc libera circulaţie

Principalele temeri legate de Brexit privesc libera circulaţie

Marea Britanie ar urma să părăsească, în aceleaşi timp, printr-un Brexit fără acord, Piaţa Unică şi Uniunea Vamală. Consecinţele sunt greu de anticipat.

Florin Budescu 0 comentarii

Potrivit datelor INS, în 2018, exporturile româneşti către piaţa naţională a Marii Britanii înregistrau o valoare de 2,874 miliarde de euro. Aceasta reprezenta 5,5% din totalul exporturilor României către statele membre ale UE.

Balanţa comercială pozitivă dintre România şi UK, din anul 2018, însumând 1,129 miliarde de euro, reflectă nivelul mai scăzut al importurilor. Acestea depăşeau 1,7 miliarde de euro. Importurile României din UK reprezentau, tot în anul 2018, 2,8% din totalul importurilor României provenite din statele membre ale UE.

România a exportat în anul 2017 servicii în valoare de 1,688 miliarde de euro în Marea Britanie, reprezentând 10,05% din totalul serviciilor exportate către statele membre ale UE.

Este demnă de remarcat creşterea cu 12,23% a exporturilor româneşti pe piaţa UK, în anul 2018, comparativ cu anul precedent, cu toate că în anul 2018 au fost o serie de incertitudini cu privire la retragerea UK din UE.

De asemenea, pe fondul unei creşteri cu doar 3,22% a importurilor provenite din Marea Britanie, balanţa comercială pozitivă a României a crescut cu 29,76%.

Conform Eurostat, România a exportat în anul 2017 servicii în valoare de 1,688 miliarde de euro în Marea Britanie, reprezentând 10,05% din totalul serviciilor exportate către statele membre ale UE.

Acestea au crescut cu 31,94% faţă de anul anterior şi au contribuit la expansiunea balanţei comerciale pozitive în comerţul cu servicii cu 152,71%, până la valoarea de 637 de milioane de euro.

 

Revenire la acorduri bilaterale

În domeniul promovării şi protejării investiţiilor străine directe, România şi UK au semnat şi ratificat un acord privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, care a intrat în vigoare 10 ianuarie 1996.

Acesta va trebui amendat dacă UK va deveni, printr-un Brexit, stat terţ cu UE, pentru a corespunde cu noile cerinţe ale Uniunii Europene în domeniul politicii de protejare a investiţiilor străine directe.

În ce priveşte ţara noastră, principala temere legată de scenariul no-deal este legată de libera circulaţie a cetăţenilor, având în vedere dimensiunea diasporei româneşti din Marea Britanie (a doua cea mai mare dintre statele membre), precum şi accesul la unităţile de învăţământ britanice (UK este principala destinaţie pentru studenţii români).

Comentarii

loading...