6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieProblema plăţii pensiilor majorate se acutizează anul viitor

Problema plăţii pensiilor majorate se acutizează anul viitor

Deficitul de cont curent, observă Erste Group, a dat semne de redresare, dar, la 5% din PIB, rămâne unul dintre cele mai ridicate din UE, amplificând vulnerabilitatea României la un potențial șoc extern, iar încrederea investitorilor s-a deteriorat.

Erste prefigurează că creșterea economică va încetini până la 3,5% în 2020, de la 4% în 2019.

Rata inflației este văzută anul viitor aproape de limita superioară a țintei BNR (3,5%), iar rata politicii monetare ar rămâne 2,5%, pe tot parcursul anului.

Leul s-ar putea deprecia cu 2% – 3% pe an, în termeni nominali, în anii 2020 – 2021.

“Vedem puține șanse ca politica fiscală să rămână la fel de liberă ca în anii precedenți, cu excepția potențialei puneri în aplicare a Legii pensiilor.” analiză Erste Group

În 2020, spune Erste Group, „vedem puține șanse ca politica fiscală să rămână la fel de liberă ca în anii precedenți, cu excepția potențialei puneri în aplicare a Legii pensiilor”.

O creștere de 40% a pensiilor în septembrie 2020, atrage atenţia Erste, “va constrânge libertatea guvernului în a impune investiții sau alte măsuri de relaxare înainte de alegeri”.

“Prevedem o încetinire a creşterii PIB-ului real la 3,5%, în 2020, de la 4%, în 2019. Creșterea va fi mai mică dacă guvernul va face pași decisivi de consolidare fiscală, la solicitarea Comisiei Europene”, spune Erste.

 

Inflaţia, anul viitor, 3,4%

Previziunile Erste privind inflația sunt că aceasta va ajunge la 3,4%. Erste notează lipsa de claritate din planurile fiscale ale Guvernului şi presiunea inversă de la liberalizarea pieței energiei, în gospodării, ce ar putea fi compensată de unele reduceri ale accizelor la combustibilii auto.

Erste aminteşte că BNR a menținut rata de politică monetară neschimbată, la 2,5%. “Considerăm că banca centrală va echilibra riscurile interne și externe, iar rata politicii va rămâne la 2,5%, în 2020.

Politica monetară desfășurată de BCE și de băncile centrale, însoțită de presiunile inflaționiste interne, justifică această strategie de politică monetară”, spun analiştii.

Aceştia atrag atenţia că politica fiscală în expansiune e încă un factor important, care împiedică reducerea ratei de politică monetară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă