15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieProducţia industrială a scăzut în România cu 1,5%, la nouă luni

Producţia industrială a scăzut în România cu 1,5%, la nouă luni

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,3%, industria extractivă cu 2,2%, iar industria prelucrătoare cu 1,4%.

Potrivit sursei citate, în intervalul de referinţă raportat la primele nouă luni din 2018, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a consemnat o scădere de 2,1%, ca urmare a rezultatelor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%), industria extractivă (-2,3%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

La nivelul lunii septembrie 2019, producţia industrială, ca serie brută, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 14,4%, susţinută fiind de creşterile din industria prelucrătoare (+17,4%) şi industria extractivă (+8%).

Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2%.

Totodată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat în prima lună de toamnă cu 1,9%, în comparaţie cu august, pe fondul creşterilor din industria extractivă (+6,8%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,2%). În schimb, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 0,3%, raportat la perioada de referinţă.

Datele INS relevă, în acelaşi timp, că, în septembrie, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) s-a redus cu 1,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%), industria prelucrătoare (-0,9%) şi industria extractivă (-0,5%), informează Agerpres.

De asemenea, producţia industrială (ca serie ajustată) a scăzut cu 4,8%, din cauza rezultatelor negative înregistrate de industria prelucrătoare (-5,1%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria extractivă (-1,0%).

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă