13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieProgram militar de 275 de milioane de lei. Singurul avion românesc zboară...

Program militar de 275 de milioane de lei. Singurul avion românesc zboară din nou

La uzina de avioane din Craiova începe un program de modernizare a zece aeronave IAR 99 Standard, care urmează a intra în dotarea Forțelor Aeriene ale României.

IAR 99, în mai multe variante, este, practic, singurul model de avion produs în România care încă mai zboară. Cele mai multe aeronave din această serie se află în dotarea Forțelor Aeriene Române, fiind folosite în principal pentru antrenamentul piloților.

“Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova S.A. au semnat, la Craiova, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, contractul pentru revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”, a anunțat, acum câteva zile, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Contractul este în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA și are o durată de patru ani. Ultima dintre aeronavele care se vor moderniza în cadrul acestui contract urmează a fi livrată Forțelor Aeriene Române în termen de 48 de luni de la semnarea documentului, adică în a doua jumătate a anului 2024.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, “a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”, precizează comunicatul transmis de MApN.

Obiectivul principal al acțiunilor de revitalizare și modernizare a avioanelor IAR-99 Standard, care sunt astfel aduse la versiunea IAR-99 Standard Modernizat (IAR-99 SM), este realizarea unor aeronave de școală și antrenament destinate pregătirii avansate a piloților, înainte de trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Pe de altă parte, deținerea, de către Forțele Aeriene Române, a unor avioane IAR-99 SM permite “menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică”.

 

“România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, un program pe 10 ani, care să asigure toate capacitățile de apărare, să permită Armatei Române să fie pregătită în orice moment să facă față oricărei situații. Noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităţilor defensive, să investim în pregătirea militarilor români”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

„Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

La ce vor servi avioanele IAR 99 SM care se realizează la Craiova?

Aceste aeronave sunt destinate în primul rând antrenamentului piloților români dar pot executa și misiuni de atac ușor la sol.

Ce beneficii are industria românească în cadrul acestui program?

Ministerul Apărării Naționale plătește 275 de milioane de lei fără TVA, iar banii vor reveni uzinei de avioane de la Craiova și celorlalte firme implicate în programul IAR 99 SM.

 

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naționale anunță că respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, strategie care presupune “angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România”.

Pentru a atinge acest scop,  uzina din Craiova a fost invitată de MApN să realizeze programul de modernizare a avioanelor IAR 99 printr-o procedură de “atribuire prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”. Cu alte cuvinte, firma din Craiova a fost aleasă direct de MApN, fără a mai organiza o licitație.

Totuși, lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini. Pentru România, acest program va contribui la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale.

„Sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea și evoluția tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române”, a declarat ministrul Ciucă.

Avioanele IAR 99 sunt dotate cu motoare Rolls-Royce Viper, care au fost construite, sub licență, la uzina Turbomecanica din București. Primul zbor al unui avion IAR 99 a avut loc în anul 1985.

Un alt program care este analizat, în această perioadă, la Craiova este acela de a se fabrica drone, destinate, de asemenea, Armatei Române. La programul de producere a dronelor ar urma să participe și o firmă din Israel, Elbit, care are o lungă tradiție în colaborarea cu România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă