7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieProgramul Noua Casă, ceea ce trebuia făcut de mult

Programul Noua Casă, ceea ce trebuia făcut de mult

Conform proiectului Executivului, ar urma să fie majorat plafonul la creditele pentru achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 de euro, la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei reprezentând 80% din valoarea creditului. Unii spun cer de ani de zile modificarea.

„Programul Noua Casă vine să întărească o evoluţie observată pe piaţa imobiliară, dar este vorba şi despre preferinţele cumpărătorilor”, a explicat RL analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Prima Casă s-a adresat în principal profesioniştilor tineri, care nu aveau un avans pentru un credit ipotecar obişnuit, cu venituri suficient de mari, celor cu disponibilităţi financiare extrem de reduse, care voiau să cumpere un imobil până în 60.000 de euro.

„Noua Casă îi ajută pe cei ce vor dori să opteze pentru un credit garantat de stat, să aleagă o locuinţă mai mare.” Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar

Programul nu a generat foarte multe tranzacţii: cam 20.000/an, în 11 ani de funcţionare, unde anual sunt 500.000 – 700.000 de tranzacţii. El a fost însă un factor de natură psihologică, menţinând încrederea în piaţă, un lucru pozitiv, spune Zilişteanu.

„Noua Casă îi ajută pe cei ce vor dori să opteze pentru un credit garantat de stat, să aleagă o locuinţă mai mare. Preferinţele publicului s-au modificat, prin îmbunătăţirea nivelului de trai”, spune expertul.

E şi un ajutor pentru Construcţii, sector afectat coronacriză. La fel ca Prima Casă, probabil că nu va genera foarte multe tranzacţii, crede analistul imobiliar.

 

Foarte puţine credite neperformante

Cum se explică faptul că acum 10 ani, după criza subprimelor, SUA şi-a schimbat efectiv tot fondul imobiliar vechi şi noi nu reuşim înnoirea fondului imobiliar?

Zilişteanu spune că SUA are nişte fonduri ce garantează creditele ipotecare, Freddie Mac şi Fannie Mae, care au şi dat faliment în 2008. Statul poate garanta împrumuturile, pentru că dolarul e monedă de rezervă în întreaga lume.

Revenind, credite ca Prima sau Noua Casă au indice de neperformanţă foarte redus, sub 1%. Statul rezervă în buget o sumă de garantare, dar banii, practic, nu sunt cheltuiţi decât pentru creditele neperformante, apoi îi recuperează.

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă