Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Programul Noua Casă, ceea ce trebuia făcut de mult

Programul Noua Casă, ceea ce trebuia făcut de mult

Ajutor guvernamental pentru rezidenţialele noi. Guvernul se pregăteşte să transforme Programul Prima Casă, vechi din mai 2009, în Programul Noua Casă. Este o mutare care trebuia făcută de ani de zile.

Florin Budescu 0 comentarii

Conform proiectului Executivului, ar urma să fie majorat plafonul la creditele pentru achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 de euro, la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei reprezentând 80% din valoarea creditului. Unii spun cer de ani de zile modificarea.

„Programul Noua Casă vine să întărească o evoluţie observată pe piaţa imobiliară, dar este vorba şi despre preferinţele cumpărătorilor”, a explicat RL analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Prima Casă s-a adresat în principal profesioniştilor tineri, care nu aveau un avans pentru un credit ipotecar obişnuit, cu venituri suficient de mari, celor cu disponibilităţi financiare extrem de reduse, care voiau să cumpere un imobil până în 60.000 de euro.

„Noua Casă îi ajută pe cei ce vor dori să opteze pentru un credit garantat de stat, să aleagă o locuinţă mai mare.” Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar

Programul nu a generat foarte multe tranzacţii: cam 20.000/an, în 11 ani de funcţionare, unde anual sunt 500.000 - 700.000 de tranzacţii. El a fost însă un factor de natură psihologică, menţinând încrederea în piaţă, un lucru pozitiv, spune Zilişteanu.

„Noua Casă îi ajută pe cei ce vor dori să opteze pentru un credit garantat de stat, să aleagă o locuinţă mai mare. Preferinţele publicului s-au modificat, prin îmbunătăţirea nivelului de trai”, spune expertul.

E şi un ajutor pentru Construcţii, sector afectat coronacriză. La fel ca Prima Casă, probabil că nu va genera foarte multe tranzacţii, crede analistul imobiliar.

 

Foarte puţine credite neperformante

Cum se explică faptul că acum 10 ani, după criza subprimelor, SUA şi-a schimbat efectiv tot fondul imobiliar vechi şi noi nu reuşim înnoirea fondului imobiliar?

Zilişteanu spune că SUA are nişte fonduri ce garantează creditele ipotecare, Freddie Mac şi Fannie Mae, care au şi dat faliment în 2008. Statul poate garanta împrumuturile, pentru că dolarul e monedă de rezervă în întreaga lume.

Revenind, credite ca Prima sau Noua Casă au indice de neperformanţă foarte redus, sub 1%. Statul rezervă în buget o sumă de garantare, dar banii, practic, nu sunt cheltuiţi decât pentru creditele neperformante, apoi îi recuperează.

Comentarii

loading...