10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieProgramul Rabla 2020. Subvenția pentru o mașină ecologică depășește 7000 de lei

Programul Rabla 2020. Subvenția pentru o mașină ecologică depășește 7000 de lei

Programul RABLA CLASIC, care a început marți, la ora 13, oferă subvenții de la stat pentru cumpărarea de automobile noi și de motociclete noi, cu emisii reduse de noxe.

Programul Rabla este organizat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), aflată în subordinea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În cadrul programului Rabla 2020, persoanele fizice din România care doresc să cumpere o mașină nouă sau o motocicletă nouă trebuie să ia legătura cu unul dintre dealerii înscriși în programul Rabla. Dacă subvenția pentru automobile nepoluante e deja o tradiție în România, noutatea anului 2020 este subvenția oferită la cumpărarea de motociclete.

”Încercăm, chiar și în aceste momente grele, să susținem politicile de mediu, să vă sprijinim pe voi și să ne respectăm promisiunile. Trebuie să fim atenți în această perioadă și să evităm cât se poate suprapunerea celor doi factori care ne pot afecta: coronavirus și calitatea aerului. Dacă v-ați uitat în ultimele zile pe starea aerului din România, poate ați observat că aceasta a fost una foarte bună. Însă, am ajuns să atingem această stare doar pentru că izolarea ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne parcăm mașinile și să rămânem acasă. Gândiți-vă cum ar fi să avem aceleași date de aer într-o perioadă de activitate normală. Eu cred că se poate!”, susține Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministrul Mediului a ordonat specialiștilor de la AFM să modifice regulile programului Rabla, astfel ca prezența fizică a cumpărătorului la sediul dealerului să nu mai fie obligatorie.

”Având în vedere condițiile speciale în care ne regăsim, le-am cerut colegilor mei de la AFM să analizeze posibilitatea de transmitere digitalizată a documentelor în cadrul programului. Sper ca în zilele care urmează să avem gata un sistem online și să puteți parcurge aproape toți pașii de acasă”, a precizat ministrul Costel Alexe.

Vouchere pentru 60.000 de clienți

Bugetul alocat în anul 2020 este cel mai mare din istoria programului Rabla: 405 de milioane de lei. Acești bani reprezintă echivalentul a circa 60.000 de tichete Rabla. Un voucher valorează 6500 de lei (1350 de euro), dar suma este majorată cu încă 1.000 de lei dacă mașina cumpărată are un prag de emisii de cel mult 96 de grame de CO2 pe kilometru.

Un alt ecobonus suplimentar, tot de 1000 de lei, se oferă celor care cumpără un automobil alimentat cu GPL sau GNC.

Pentru o motocicletă nouă, bonusul este de 3500 de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă