7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieProiect. Produse moldovenești, cu loc special, în magazinele din România

Proiect. Produse moldovenești, cu loc special, în magazinele din România

„Comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti şi respectiv moldoveneşti, în condiţiile legii”, se arată într-un proiect de lege depus la Senat de mai mulţi parlamentari.

De asemenea, actul normativ defineşte noţiunea de „produs moldovenesc” astfel: „produs obţinut pe teritoriul Republicii Moldova din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din Republica Moldova”.

Iniţiatorii proiectului susţin că propunerea legislativă urmăreşte integrarea economică a României şi a Republicii Moldova.

„În Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română, o treime din locuitori au dublă cetăţenie, iar istoria Republicii Moldova este parte integrantă a istoriei româneşti. Economia României este de patru ori mai performantă decât cea a Republicii Moldova. Politicile României ar tebui să includă componenta moldovenească şi să urmărească integrarea economică a celor două state. Propunerea legislativă intervine punctual asupra politicii comerciale româneşti din domeniul produselor alimentare şi amendează Legea nr 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Iniţiativa defineşte produsele alimentare moldoveneşti alături de cele româneşti şi instituie obligaţia comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor alimentare moldoveneţti, sub sancţiune contravenţională, similar obligaţiei actuale cu privire la produsele alimentare româneşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii sunt 18 deputaţi din PMP şi PSD şi neafiliaţi, printre care preşedintele PMP, Eugen Tomac, fostul lider PMP, Traian Băsescu, dar şi senatorii PSD Ion Ganea şi Ioan Talpoş, foşti membrii PMP.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare se află la Senat, ca primă Cameră sesizată, urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă