16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieProiectul Neptun din Marea Neagră va suferi o nouă amânare, spune OMV

Proiectul Neptun din Marea Neagră va suferi o nouă amânare, spune OMV

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Rainer Seele a subliniat însă că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

“Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesaţi să preia această participaţie”, a spus Seele, conform Agerpres.

Şeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent “oarecum atenuate” şi că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiţii va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Până acum, în proiectul Neptun au fost investiţi 1,5 miliarde de dolari, din care jumătate de OMV.

Zilele trecute, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât nici un transfer sau vânzare de participaţii la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea Guvernului.

“Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranţă naţională, concesionarea şi executarea de operaţiuni petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de ţări terţe Uniunii Europene sau de resortisanţi ai ţărilor terţe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, arată textul ordonanţei.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă