10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieProtestele din SUA nu influenţează sentimentul investitorilor

Protestele din SUA nu influenţează sentimentul investitorilor

Când situația în SUA părea să revină la normalitate, pe măsură ce autoritățile au ridicat treptat restricțiile, în contextul pandemiei, se aștepta o revenire economică destul de rapidă, dar a apărut lebăda neagră tipic americană, reprezentată de moartea lui George Floyd.

Subiectul discriminării și abuzurilor rasiale pare a nu influenţa, cel puţin deocamdată, viziunea pe care o au investitorii asupra evoluţiei pieţelor financiare, observă XTB România.

Dezechilibrele din Sănătate și inegalitățile în accesul la serviciile medicale au fost evidențiate, în timpul pandemiei, în SUA.

Conform datelor din mai multe state și orașe mari americane, există o probabilitate mai ridicată de deces din cauza COVID-19 la cetățenilor afroamericanilor. Aceste rezultate au readus subiectul în mass-media.

“În pofida nivelului ridicat de neliniște, la nivel local, piețele bursiere nu par să fie afectate de protestele tot mai ample.” Radu Puiu, XTB România

Şi pierderile de locuri de muncă tind să fie mai mari în rândul persoanelor de culoare, în timpul pandemiei. Lunile de îngrijorare legate de șomaj și libertatea individuală s-au adăugat discriminării rasiale de lungă durată.

Acest mix a determinat o explozie de proteste violente. Totuşi, „în pofida nivelului ridicat de neliniște, la nivel local, piețele bursiere nu par să fie afectate de protestele tot mai ample”, spune Radu Puiu de la XTB.

SUA par a fi mai divizate decât au fost o lungă perioadă de timp, dar piața de capital nu este impresionată. Cea mai mare pondere o au companiile din domeniul tehnologic sau din alte sectoare, care nu vor fi direct afectate de proteste.

 

Factori negativi

Totuși, pe termen lung, există pericolul apariției unor factori negativi. Adunările în masă la proteste ar putea duce la al doilea val de cazuri, ceea ce ar putea pune și mai multă presiune pe economia deja fragilă și ar putea anula progresul obținut în urma restricțiilor.

Neliniștile pot afecta și încrederea consumatorilor, care reprezintă unul dintre factorii de bază ai economiei americane.

Şi bugetele statelor vor fi supuse unor teste de stres, iar mixul dintre impactul fiscal al pandemiei și efectele protestelor actuale ar putea duce la disponibilizări în instituțiile guvernamentale. Ce va fi? Vom vedea.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă