19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomiePuterea de cumpărare a Capitalei, mult peste restul ţării

Puterea de cumpărare a Capitalei, mult peste restul ţării

Concetăţenii noştri au o sumă medie de 5.881 de euro de persoană, care este disponibilă pentru cheltuieli şi economii anul acesta. Aceşti bani sunt cu aproximativ 60% sub media europeană, potrivit studiului lansat recent de firma de cercetare de piaţă GfK.

În Bucureşti însă puterea de cumpărare este mult mai mare decât în restul ţării. Locuitorii Capitalei României se află la nivelul mediu din Cehia. Europenii, în general, au o sumă medie de 14.739 de euro de persoană, care este disponibilă pentru cheltuieli şi economii, în anul 2019, potrivit GfK.

”România se află pe locul treizeci şi doi în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor, de 5.881 de euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană”, spune compania GfK.

Suntem cu 60% sub media europeană, ca putere de cumpărare, dar bucureştenii sunt la nivelul mediu al Cehiei.

La nivel naţional, Bucureştiul conduce detaşat în clasamentul pentru România, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, ceea ce reprezintă cu 78% mai mulţi bani decât în restul ţării. Nivelul este asemănător cu media puterii de cumpărare din Cehia, unde suma este de 9.959 euro, conform News.ro.

După Bucureşti, urmează judeţul Timiş (7.564 de euro), Cluj (7.457 de euro) şi Ilfov (7.312 euro). La celălalt capăt al clasamentului, se află Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plasează Vasluiul cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu în jur de 75% sub media europeană.

 

Ungaria şi Polonia, peste noi

La nivel european, România este depăşită, în clasamentul realizat de GfK, de Ungaria (cu 7.416 euro) şi de Polonia (7.589 de euro). Venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de ţări studiate de GfK: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cea mai mare putere medie de cumpărare, iar Moldova, Kosovo şi Ucraina se situează la polul opus.

”Europenii au avut la dispoziţie puţin sub 10 trilioane de euro, în anul 2019. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5% în anul 2019, ceea ce este semnificativ mai mult faţă de valoarea de anul trecut. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 14.739 de euro”, explică GfK.

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă