6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRachetele americane Patriot ar putea fi instalate pe camioane produse în România

Rachetele americane Patriot ar putea fi instalate pe camioane produse în România

Compania germană Rheinmetall, care deține jumătate din acțiunile societății mixte Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), cu sediul la Moreni, ar putea produce, în România, camioane militare din familia Hx pe care vor fi montate toate elementele sistemului Patriot achizitionate de la companiile americane Raytheon și Lockheed Martin.

Această informație este inclusă într-un comunicat de presă difuzat, joi, de firma germană.

După cum se știe, la finalul anului 2017, compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) a primit aprobarea de la Consiliul Concurenţei şi a fost înscrisă în Registrul Comerţului. În noua companie, cu sediul la Moreni (județul Dâmbovița), un pachet de 50% din acţiuni este deţinut de Compania Naţională ROMARM S.A. – Filiala Societatea UZINA AUTOMECANICA MORENI S.A. (UAM), iar restul de Rheinmetall.

Primul produs construit la Moreni în parteneriat cu Rheinmetall este transportorul blindat pentru trupe (TBT) “8×8 AGILIS”, bazat pe o soluție de cercetare româno-germană. Proiectul AGILIS va duce la construirea a circa 400 de transportoare blindate pentru MApN, primul urmând să iasă pe poarta uzinei de la Moreni în anul 2020.

Până în prezent, între România și compania germană nu s-a negociat și producerea de camioane militare, dar Ministerul român al Apărării și-a manifestat interesul pentru asemenea produse.

Familia de vehicule blindate Hx2, realizată de Rheinmetall, are mai multe variante, de la 4X4 la 10×10, configurabile pentru mai multe tipuri de misiuni. Unul dintre avantajele Hx2 este designul șasiului, extrem de robust, ceea ce permite adăugarea mai multor elemente de protecție, la cerere.

Mobilitatea și capacitatea de a rula pe orice tip de teren sunt completate de rezistența la temperaturi extreme, variind de la -32 de grade la +49 de grade Celsius.

Pentru armata Germaniei s-a semnat un contract pe șapte ani, în valoare de aproape un miliard de euro, în baza căruia divizia MAN Military Vehicles va livra 2.200 de vehicule de tip Hx2.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă