13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRadet, aproape de capăt de drum. Elcen, poate dare în plată

Radet, aproape de capăt de drum. Elcen, poate dare în plată

Săptămâna trecută, noul ministru al Economiei, Virgil Popescu, atenţionase că „Primăria trebuie să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni (n.r.: astăzi) să fie declarat falimentul Radet”. Imediat, primarul general, Gabriela Firea, a reacţionat caustic, atrăgând atenţia că acest faliment va determina şi falimentul Elcen, acum în insolvenţă, al cărei acţionar principal este Ministerul Energiei, de câteva zile înglobat în Ministerul Economiei, în noul Cabinet Orban.

Există unele soluţii legale, dar acestea ridică probleme. Camera Deputaților a adoptat recent o lege de aprobare a unei OUG a Cabinetului Dăncilă, de stingere a unor obligații fiscale și bugetare ale operatorilor economici ce asigură energia electrică.

Operațiunea s-ar realiza prin darea în plată și prin concesionarea activelor energetice din proprietatea statului. Este o iniţiativă legislativă care aparţine fostului ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

 

Reversarea falimentului

Care este incidenţa acestui act normativ, dacă va fi promulgat? „Dacă lucrurile se desfăşoară aşa cum sperăm noi, adică se revine la situaţia anterioară, din martie, când s-a trecut de la insolvenţă la faliment, în cazul Radet, atunci o să se aplice şi în cazul Radet, doar că noi nu avem datorii de prestat deloc”, a declarat Rl administratorul falimentului companiei bucureştene, Gheorghe Piperea.

„E adevărat însă că s-ar putea aplica în cazul Elcen, dar cu condiţia să nu se definitiveze hotărîrea judecătorului sindic, de faliment al Radet, pentru că falimentul Radet înseamnă şi falimentul Elcen”, a adăugat Piperea, explicând că evoluţia nu va avea loc imediat, „adică nu mâine, dar în decurs de o lună – două luni se va ajunge la faliment şi în cazul Elcen”.

Declaraţia lui Piperea rimează cu cea a Gabrielei Firea, de după atenţionarea noului ministru al Economiei. Pe de altă parte, darea în plată ar putea fi dezamăgitoare în cazul Elelectrocentrale Bucureşti, susţine expertul în insolvenţă.

Soluţia adevărată, care este preconizată şi de legislaţie, şi de multe decizii administrative, încă de prin anul 2013, ar fi fost reunirea distribuitorului de energie termică, care în momentul de faţă e Radet, şi a producătorului de energie termică, Elcen, într-o singură entitate, care să fie în proprietatea Primăriei”, a explicat Gheorghe Piperea. Într-adevăr, structural, companiile de termoficare moderne din oraşele occidentale sunt integrate.

Fuziunea Radet – Elcen ar fi dus, în primul rând, „la rezolvarea problemei datoriei istorice, dar ar fi permis în plus o tratare coordonată, în aşa fel încât ceea ce trebuie făcut, adică investiţiile în conducte şi în schimbarea CET-urilor, să fie făcute atât cu fonduri, pe care le putea aloca Primăria, cât şi cu fonduri de la Uniunea Europeană”.

 

Bani (ne)aruncaţi pe conductă

Este vorba despre POIM (Programul Operaţional Sectorial Infrastructură Mare). Ziare.com scria pe 20 septembrie că Primăria Capitalei riscă să piardă fonduri europene de 176 de milioane de euro, pentru reabilitarea a un sfert din reţeaua de conducte Radet.

Ce înseamnă, în cazul unei companii ca Elcen, darea în plată? Să existe un creditor care să vrea să ia, în contul creanţei, nişte active, în aşa fel încât să se şteargă creanţele, explică expertul chestionat de România liberă. Dar creditorul, în acest caz, este Fiscul Român. „Nu ştiu dacă ANAF e atât de decis să facă o ştergere de creanţe, prin luarea în plată a activelor unei entităţi care se îndreaptă vertiginos către faliment”, spune Piperea.

„Să ia în plată Fiscul aceste active, să facă ce cu ele? Fiscul nu se poate transforma în producător de energie termică şi atunci va trebui să le retransfere către o entitate de stat – să vedem cum vor face chestiunea asta, pentru că, dacă se face cu titlu gratuit, s-ar putea să fie periculos. Ar putea să fie considerat ajutor de stat. Care entitate de stat să se apuce să facă ceea ce trebuie să facă acum Elcen, dar peste 12 luni, când se va termina darea în plată”, a detaliat Gheorghe Piperea.

„Să ia în plată Fiscul aceste active, să facă ce cu ele? Fiscul nu se poate transforma în producător de energie termică şi atunci va trebui să le retransfere către o entitate de stat.” Gheorghe Piperea, expert în insolvenţă

„Chiar dacă teoretic pare interesantă această formulă a domnului Teodorovici, în realitate este o mare greşeală. Sunt curios cum ar putea să o pună în practică noul guvern”, a concluzionat specialistul.

Piperea a explicat Rl că, în cazul falimentului sau al revenirii Radet la insolvenţă, instanţa a intrat lunea trecută în pronunţare. Când o instanţă intră în pronunţare, sentinţa poate fi dată în oricare dintre zilele următoare, dar de regulă într-o săptămână.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei a promis că în această iarnă bucureştenii vor avea şi căldură, şi apă caldă. Nu se ştie însă exact ce entitate şi pe ce bază va livra agentul termic necesar pentru aceasta. Constituirea companiei municipale Termoenergetica este sub semnul întrebării.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă