15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieRadet cu frâna pusă, banii-nainte şi căluş de control la ţeavă

Radet cu frâna pusă, banii-nainte şi căluş de control la ţeavă

Frames a analizat situaţia. Avariile se țin lanț. “Fără intervenția urgentă a Primăriei Generale, a ANRE și a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total”, spune Frames, dar „nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală”.

Însă „juridic, va urma o perioadă extrem de încinsă, pentru că legislația e interpretabilă”.

Pe scurt, entitatea de analiză afirmă că ANRE va trebui să intervină de urgenţă și să clarifice speța, “oferind Radet posibilitatea de a lucra în continuare cu Elcen, chiar dacă e în faliment. Cel mai probabil, Elcen va alege soluția comenzii zilnice, cu plata în avans a energie livrate”, mai ales că „contul escrow va fi închis, iar încasările Radet se vor face în contul de insolvență’’.

Mai apoi, Elcen “va urma să încheie un nou contract pentru vânzarea de energie termică direct cu Primăria, care va trebui să își asume această activitate, cel mai probabil prin intermediul Termoenergetica. Aceasta va prelua patrimoniul și activitatea Radet”, cu girul obligatoriu al Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Prin noul contract se va elimina considerabil riscul de neplată. Termenul de scadență, acum de 90 de zile, va fi înlocuit cu cel reglementat de ANRE, de 15 zile + 30 de zile perioadă de grație. Primăria va fi presată cel mai probabil să plătească în avans gazele naturale primite de la Romgaz.

 

Datoriile

Datoriile istorice Radet către Elcen au ajuns la 3,83 miliarde de lei. Electrocentrale București a intrat de aceea în insolvență. După falimentul Radet, Primăria va fi obligată chiar să plătească în avans facturile la energia termică, ceea ce va duce la evitarea acumulării de noi datorii.

În plus, Elcen își va păstra dreptul de a-și recupera datoria de 3,8 miliarde de lei de la PMB. Compania își va consolida dreptul de a solicita ANAF rambursarea TVA, în valoare de 550.000.000 de lei, pentru creanță.

Elcen va putea să încheie convenții de cesiune, prin care se pot cesiona drepturile de rambursare a TVA. Creanța curentă, ce va fi înscrisă în tabelul suplimentar, va fi de sub 300.000.000 de lei, fiind evitată majorarea la fiecare zi de întârziere cu 3.000.000 de lei.

 

Intervenţia Guvernului

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului se degradează constant. Investițiile majore de reabilitare întârzie. Radet a anunțat că au fost încheiate patru acorduri-cadru de înlocuire a ţevilor, dar şi contracte în valoare de 150 de milioane de lei pentru materiale şi reparaţii.

Să comparăm aceste planuri cu suma de 176 de milioane de euro, bani europeni, disponibilă pe POIM, pe care Gabriela Firea dă impresia că nu vrea deloc să-i absoarbă, care ar fi necesari pentru un sfert din cei 4.000 km de conductă, deţinuţi de Radet în Bucureşti.

,,Raportați la cei peste 4.000 de kilometri de conducte, planurile (n.r.: cu acordurile-cadru) sunt infime. Necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului este de peste trei miliarde de euro. Numai în cazul Elcen este nevoie de investiții de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea și refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislația europeană’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Dacă municipalitatea s-a dovedit incapabilă, până în prezent, să atragă fondurile europene necesare refacerii sistemului de termoficare al Capitalei, e de datoria Cabinetului Orban să-și treacă această problemă pe lista priorităților.

Chiar dacă Radet e în subordinea Primăriei, spre deosebire de Elcen, ceea ce va duce la tensiuni şi stopaje de management.

 

Modificarea legislaţiei

Potrivit analiștilor, dincolo de concentrarea pe absorbţia de fonduri europene, Guvernul ar trebui să intervină și în modificarea legislației, pentru a se evita pe viitor astfel de situații.

Frames listează instituirea unui „mecanism de supraveghere și control de către ANRE”, apoi pe „stabilirea unei sancțiuni aplicabile autorităților administraţiei publice locale, care nu plăteşte banii către furnizorii de energie termică, potrivit programului aprobat prin buget”.

UAT-urile trebuie obligate legal şi „să își bugeteze și plătească anul viitor, pentru anul precedent, pierderile din prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale’’.

“Necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului este de peste trei miliarde de euro.” Adrian Negrescu, manager Frames

Elcen pompează aproape 2.000 de tone de apă de transport pe oră. Acum trei ani, cantitatea nu depășea 1.200 de tone. Un an mai târziu (cifrele sunt valabile în sezonul rece), pentru a menține presiunea în conducte, Elcen a crescut nivelul la 1.600 t, iar în 2018 a ajuns la 2.000 t.

Statisticile Elcen arată că presiunea din conductele-tur, în sezonul de iarnă, a scăzut progresiv de la 8 – 9 bari, la 3,5 – 4 bari, iar debitul de apă de adaos a crescut progresiv, de la valori de 800 t/h, la 2.600 t/h.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă