20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieRata anuală a inflaţiei a scăzut în iulie la 4,56%

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iulie la 4,56%

În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În iulie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,68%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume şi conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) şi citrice (6,71%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în iulie faţă de decembrie, cu 5,78%. 

Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă