13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieRatele la credite vor putea fi amânate acum mai lesne

Ratele la credite vor putea fi amânate acum mai lesne

Persoanele fizice au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile, faţă de situaţia anterioară celei de urgenţă. La credite ipotecare, modificarea clauzelor contractuale se face fără acte adiţionale.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor OUG 37/2020, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi cea de prelungire a creditelor amânate, iar la ipotecare eşalonarea şi garantarea dobânzilor.

La creditele ipotecare, perioada suspendării la plată e de una – nouă luni, până pe 31 decembrie, când este şi scadenţa ultimei rate amânate. Creditorul aprobă solicitarea debitorului.

Acesta declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau ale familiei, direct sau indirect, faţă de nivelul anterior declarării stării de urgenţă.

Câteva cauze ce vor fi luate în calcul (băncile nu trebuie să se limiteze la ele): intrarea debitorului/membrilor familiei în şomaj tehnic; concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia; reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia; plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau în izolare la domiciliu; îmbolnăvirea cu Covid-19.

Decizia de aprobare a amânării ratelor se comunică debitorului prin scrisoare sau prin poşta electronică, dar poate fi comunicată şi telefonic, cu înregistrarea convorbirii, după caz, în funcţie de opţiunea debitorului.

 

Dobânda se capitalizează

Poate beneficia de facilitate debitorul ce transmite solicitarea creditorului cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020.

Cu excepţia creditelor ipotecare, dobânda datorată de debitori, pentru perioada de suspendare, se capitalizează la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat până la noua maturitate a creditelor sau până la maturitatea iniţială, la restructurarea creditelor, din luna următoare expirării perioadei de suspendare, pe durata până la noua maturitate a creditelor, ori până la maturitatea iniţială, în cazul restructurării creditelor.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă