11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRectificare bugetară în condiții de deficit majorat până la 96 miliarde lei

Rectificare bugetară în condiții de deficit majorat până la 96 miliarde lei

„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an.”, a anunțat Florin Cîțu.

De unde vine creșterea cu 5 miliarde lei a deficitului bugetar? Peste 80% din neîncasarea a circa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului reprezentând datoriile acumulate de firme de la începutul stării de urgență și până la 25 octombrie, sume restante reeșalonate la plată pentru următoarele 12 luni.

Cu o asemenea gaură bugetară, la rectificare doar puține ministere primesc bani în plus. Ministerul Muncii și Protecției Sociale are un plus de 1,59 miliarde lei pentru acoperirea majorării pensiilor și pentru plata creanțelor salariale, Ministerului Sănătății i se alocă suplimentar 1,077 miliarde lei în primul rând pentru echilibrarea Fondului național unic de asigurări de sociale de sănătate iar 15 milioane lei reprezintă drepturile de personal, în special stimulentul de risc pentru servicii publice de ambulanță.

Un plus la buget de 1,181 miliarde lei are și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru despăgubirea producătorilor agricoli afectați de secetă și pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. Despăgubirile pentru animalele sacrificate în contextul evoluției pestei porcine africane se ridică la suma de 19,17 milioane lei, bani ce ajung în contul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Programul Național de Dezvoltare Locală primește la rectificare 1 milion de lei suplimentar față de bugetul aprobat anterior iar Ministerului Fondurilor Europene i se majorează bugetul cu 104,97 milioane lei. 90,3 milioane lei în plus primește Ministerul Public pentru asigurarea fondurilor necesare pentru plata diferențelor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative rezultate din majorarea valorii de referință sectorială, plăți ce trebuie făcute până la sfârșitul anului 2020.

Ministerul Afacerilor Externe (+18,3 milioane lei), Serviciul de Informații Externe (+5 milioane lei), Serviciul de Protecție și Pază (+0,65 milioane lei) și Autoritatea Electorală Permanentă (+1,1 milioane lei) completează lista entităților ce primesc bani în plus la rectificare.

În schimb, Ministerul Apărării Naționale pierde 2 miliarde lei, Ministerul Finanțelor Publice 854,7 milioane lei, Ministerul Afacerilor Interne 635,4 milioane lei iar Ministerul Tineretului și Sportului 24,5 milioane lei, bani necheltuiți în proiectele de infrastructură sportivă aflate în derulare la nivel național.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă