Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Regenerabilele, noua vedetă a economiei post-pandemice

Regenerabilele, noua vedetă a economiei post-pandemice

În pofida încetinirii economiei globale, din cauza Covid-19, este de așteptat ca sectorul energiei regenerabile să-și revină rapid.

Florin Budescu 0 comentarii

Motivul? Simplu: energia regenerabilă are un potențial mai sigur la investițiile pe termen lung. Schimbările climatice și considerentele ecologice încurajează creșterea investițiilor.

Statele Unite și Spania urcă semnificativ în clasament, pe primul loc, respectiv poziţia 11, arată raportul EY - Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Investitorii instituționali, explică RECAI, nu se așteaptă doar la rezultate financiare din partea companiilor, ci și la o contribuție pozitivă în societate.

Astfel, organizațiile sunt nevoite să-și reevalueze strategiile, astfel ca să reducă emisiile, să își îmbunătățească sistemul de guvernanță și să își amelioreze raportarea în privința factorilor care influențează clima. Intrăm în altfel de lume.

Investitorii aceştia au mărit fondurile pentru regenerabile, ca mijloc de acoperire a riscurilor legate de schimbarea climatică. Tranziția de la unitățile pe combustibili fosili la regenerabile este și o necesitate economică, nu doar climatică.

 

SUA au trecut pe primul loc în topul mondial de profil

“Unele unități de producție pe combustibili fosili din România au costul de producție total de aproximativ 90 euro/MWh, în timp ce unitățile regenerabile din Europa înregistrează costuri chiar și sub 50 - 60 euro/MWh”, explică Mihai Drăghici, EY România.

România poate beneficia de suportul instituțiilor de profil europene pentru definirea mecanismelor necesare relansării investițiilor în regenerabile. Poziţia fruntaşă a SUA se datorează în primul rând unei extinderi pe termen scurt a programului de creditare fiscală la producția și dezvoltarea pe termen lung a segmentului energiei eoliene offshore, fiind planificate investiții în valoare de 57 de miliarde de dolari, în instalarea unei capacități de până la 30 GW, până în anul 2030.

“Producția pe combustibili fosili din România are costuri de 90 euro/MWh. Regenerabilele din Europa au sub 50 - 60 euro/MWh.” Mihai Drăghici, EY România

În acest timp, creșterea Chinei în sectorul energiei regenerabile a încetinit, pe fondul intențiilor autorităților, de a elimina treptat subvențiile, în vederea creării unei piețe mai competitive.

Alături de cererea redusă, generată de pandemie, aceasta e cauza pentru care Beijingul a coborât pe locul al doilea în clasament, dar prognozele privind creșterea pe termen lung rămân optimiste.

Franța a avansat de pe locul al patrulea pe al treilea, asigurându-și o poziție puternică în privința prețurilor la energie și atribuind capacități de 1,4 GW dezvoltatorilor din segmentele eolian și solar, la cea mai recentă licitație, în demersul său de a elimina treptat dependența rețelei sale de energia nucleară.

 

Spania urcă spre top 10

Regatul Unit, clasat pe locul al șaselea, a făcut o propunere de referință legată de reincluderea proiectelor eoliene și solare offshore în următoarea licitație de contracte pe diferență (CfD), încurajând o mai mare și mai diversă dezvoltare a sectorului regenerabilelor.

Spania a urcat cu patru poziții, până pe locul 11, pentru și-a propus planuri agresive de a dezvolta segmentul energiei eoliene și solare, iar majoritatea investitorilor își mențin o atitudine optimistă în privința perspectivelor pe termen mediu ale Spaniei.

Comentarii

loading...