6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRelativă calmare a îngrijorărilor investitorilor pe deteriorarea poziţiei fiscale

Relativă calmare a îngrijorărilor investitorilor pe deteriorarea poziţiei fiscale

Acestea s-ar suprapune peste o eventuală reevaluare a riscului asociat de investitorii pieţei financiare locale, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.

“Nivelul IRCC s-a redus la începutul T1 2020, la 2,36%, de la 2,66% în T4 2019. Rata medie a dobânzii la creditele noi şi-a accentuat declinul în decembrie 2019”, explică BNR.

Media trimestrială continuă să se reducă, mişcările fiind de natură a spori incertitudinile privind transmisia şi conduita politicii monetare. În acelaşi timp, spune BNR, s-a observat că rata de schimb a leului a rămas practic stabilă în prima lună a anului curent, în condiţiile relativei calmări a îngrijorărilor investitorilor legate de deteriorarea poziţiei fiscale, coroborată cu diferenţialul considerabil al ratei dobânzii, dar şi ca urmare a persistenţei sentimentului favorabil pe piaţa financiară internaţională.

„Rata de schimb a monedei naţionale a rămas practic stabilă, în prima lună a anului curent.” minută BNR

Unii membri ai Consiliului au atenţionat însă că, în contextul deficitelor gemene (deficitul bugetar şi deficitul comercial), o reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb e foarte posibilă, “mai ales în ipoteza unor evoluţii adverse ale mediului internaţional care s-ar suprapune unei eventuale reevaluări a riscului asociat de investitori pieţei financiare locale, ceea ce reclamă în continuare vigilenţă din partea Băncii Centrale”, mai spune BNR.

 

Creşterea creditului privat încetineşte

Principalele cotaţii ROBOR şi-au conservat în ianuarie ajustarea crescătoare din luna anterioară. Media ratelor dobânzilor la tranzacţiile interbancare a coborât doar marginal sub rata dobânzii de politică monetară, după creşterea din decembrie 2019.

Evoluţiile reflectează impactul mărit al operaţiunilor Trezoreriei asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, alături de efectele atragerii consecvente de depozite la termen, de către BNR.

Încetinirea ceva mai vizibilă a creşterii creditului privat, în decembrie 2019 e atribuibilă, în principal, contracţiei în termeni anuali a componentei în valută. În context, ponderea în total a creditelor în monedă naţională s-a mărit la finele anului trecut la 67,6%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă