10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieRenault și Nissan discută o posibilă fuziune care va crea o nouă...

Renault și Nissan discută o posibilă fuziune care va crea o nouă companie

Un acord va pune capăt actualei alianțe dintre cele două companii, iar în urma acestuia va funcționa ca o singură corporație, a declarat surse apropiate celor două companii.

Renault deține în prezent 43% din Nissan, în timp ce producătorul japonez deține o participație de 15% din omologul său francez. Carlos Ghosn, actualul președinte al ambelor companii, conduce negocierile și va fi șef și peste noua entitate combinată. Totuși, sursele aproapiate Renault-Nissan consideră că obținerea unei înțelegeri ar putea fi foarte dificilă.

Șeful Renault, Carlos Ghosn, a declarat că una dintre prioritățile sale pentru perioada următoare este să se asigure că alianța cu Nissan și Mitsubishi va supraviețui în condițiile actuale de piață. Una dintre modalitățile pentru atingerea obiectivului său ar putea fi o fuziune între cele trei companii.

În februarie anul acesta, acționarii Renault și-au reconfirmat încrederea pentru Carlos Ghosn printr-un nou mandat de 4 ani la conducerea grupului, iar Thierry Bollore a fost promovat în funcția de Chief Operating Officer, respectiv “numărul 2” în companie. 

Printre prioritățile trasate de către acționari se numără stabilirea planului de succesiune la șefia Renault, respectarea planului “Drive the Future”, precum și “pași decisivi” pentru ca alianța Renault-Nissan-Mitsubishi să fie ireversibilă.

Carlos Ghosn este apreciat pentru munca sa din ultimii ani, în care a reușit să ducă alianța pe o poziție fruntașă în topul producătorilor auto, cu peste 10 milioane de mașini vândute anul trecut.

Provocarea cea mai importantă pentru brazilian pare să fie supraviețuirea alianței Renault-Nissan-Mitsubishi chiar și după ce el se va retrage de la conducere.

“Trebuie să ne asigurăm că alianța va supraviețui, iar pentru asta vom avea nevoie de ajutorul acționarilor, inclusiv guvernele din Franța și Japonia,” a declarat Carlos Ghosn.

O posibilitate de reușită ar fi fuziunea completă dintre cele trei companii, dar Ghosn susține că acest lucru nu se va întâmpla cât timp statul francez va deține o bucată din Renault.

Totuși, Franța și-a redus participația la constructorul francez la 20% în ultimele luni. În plus, guvernul condus de Emmanuel Macron a spus că va renunța și la alte active, fapt ce ar putea duce la o potențială fuziune viitoare între Renault, Nissan și Mitsubishi.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă