10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieS-au decis companiile care vor finaliza gazoductul spre Republica Moldova

S-au decis companiile care vor finaliza gazoductul spre Republica Moldova

În urma finalizării ultimelor licitații, construcția segmentelor de distribuție și racord în raza municipiului Chișinău urmează a fi realizată de o subsidiară a firmei austriece Habau, a anunțat, la data de 25 noiembrie 2019, site-ul moldova.europalibera.org, citând un comunicat al societății Vestmoldtransgaz.

Aceste lucrări ar urma să coste peste 68 de milioane de lei moldovenești.

Firma austriacă a participat și la construcția primului segment al gazoductului, cel de pe teritoriul României, dintre Iași și Ungheni. În lucrările din zona orașului Chișinău, firma austriacă va colabora cu societatea Telprod-Com din Republica Moldova.

Linia de transport a gazelor naturale dintre Ungheni și Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

În acest context, pe teritoriul Republicii Moldova urmează a se realiza o conductă de gaze naturale în lungime de 120 kilometri și trei stații de predare a gazelor naturale, dintre care două în Chișinău și una în Ungheni. De asemenea, va fi dotat un centru de dispecerizare și dirijare în localitatea Ghidighici.

Guvernul de la Chișinău a declarat acest proiect drept o lucrare de interes național, întrucât reprezintă o interconectare a Republicii Moldova la rețeaua energetică a Uniunii Europene. În urma acestei investiții, piața energetică din Republica Moldova va fi liberalizată, iar Republica Moldova își va continua apropierea de UE, în vederea integrării în Uniunea Europeană – un obiectiv care este, în egală măsură, în interesul Republicii Moldova și al României.

Potrivit Vestmoldtransgaz, aceste obiective sunt transpuse și în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2020.

Din acest motiv, implicarea României în acest proiect este încă o etapă din angajamentul României față de parcursul european al Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă