Restricţiile legate de pandemie pun în pericol economia zonei euro

Restricţiile legate de pandemie pun în pericol economia zonei euro

În trimestrul al treilea economia zonei euro și-a revenit peste așteptări, regiunea profitând de perioada verii.

Ioana Roșu 0 comentarii

Produsul intern brut din zona euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit estimării semnal publicată vineri de biroul european de statistică Eurostat. Analiştii se aşteptau la o creştere de 9,4%.

Creşterea marchează revenirea economiei regiunii, după o contracţie de 11,8% în al doilea trimestru. Dar această revenire este probabil limitată, având ân vedere că guvernele înăspresc din nou restricţiile sociale.

”Economia zonei euro şi-a revenit în trimestrul al treilea, odată cu deblocarea activităţilor, dar recuperarea completă este încă îndepărtată, iar în trimestrul al patrulea ar putea avea loc un regres”, a declarat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macro, într-o notă adresată clienţilor.

 

Franţa

PIB-ul Franţei a crescut cu 18,2% între iulie şi septembrie, a anunţat institul de statistică al ţării, Insee. PIB-ul Franţei s-a contractat cu 13,7% în trimestrul al doilea, care a inclus prima lună completă (aprilie) de carantină la nivel naţional ca urmare a pandemiei de coronavirus.

”Creşterea masivă a PIB-ului francez în al treilea trimestru nu linişteşte autorităţile sau populaţia, care se luptă acum cu a doua carantină naţională”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef la nivel european la Capital Economics.

În pofida îmbunătăţirii din perioada de vară, ”PIB-ul a rămas cu mult sub nivelul la care se afla înainte de criza sănătăţii”, potrivit Insee. Pe o bază anuală, PIB-ul a scăzut în trimestrul al treilea cu 4,3% faţă de intervalul similar al anului trecut.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri instituirea unei a doua carantine, începând de vineri, din cauza creşterii rapide a numărului de infecţii în ultimele săptămâni. Aceasta înseamnă că restaurantele, barurile şi magazinele neesenţiale au fost închise din nou. Cu toate acestea, şcolile şi fabricile îşi vor continua activităţile.

 

Germania

În Germania, PIB-ul a avansat în ttrimestrul al treilea cu 8,2% faţă de trimestrul anterior, în urma unui consum mai mare al populaţiei, a creşterii solide a exporturilor şi a unei activităţi pozitive în industria prelucrătoare, a anunţat biroul de statistică al ţării, Destatis.

Economia germană se contractase cu 9,8% în al doilea trimestru al anului.

”Aceste îmbunătăţiri sunt pe cale să fie anulate de al doilea val de Covid-19 şi de o nouă rundă de blocaje naţionale”, a mai spus Kenningham.

Andreas Rees, economist-şef german la UniCredit, are o opinie similară: ”Probabilitatea unei încetiniri uşoare a activităţilor economice în trimestrul al patrulea este mare”.

Banca Centrală Europeană a sugerat joi că va adopta noi măsuri de stimulare în zona euro. Banca centrală îşi va revizui aşteptările economice pentru regiune în luna decembrie şi va decide atunci în ce măsură va fi nevoie de sprijin suplimentar.

Citește totul despre:

#franta #germania

Comentarii

loading...