Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, cea mai mare inflație din UE în iunie

România, cea mai mare inflație din UE în iunie

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în iunie 2018, înregistrând o creştere de 4,7% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), arată datele comunicate miercuri de Eurostat.

Iulian Budușan 0 comentarii

Biroul de statistică al Comisiei Europene - Eurostat - ia în calcul IAPC, astfel că în raportarea citată apare o inflaţie de 4,7% în aprilie 2018 în România, în loc de 5,4% cât fusese Indicele Preţurilor de Consum (IPC).

Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,7%), Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%), iar la polul opus, se află Danemarca, cu o inflaţie anuală în luna iunie de 1,1%, Grecia (1%) şi Irlanda (0,7%).

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,0%, comparativ cu 1,9%, cât înregistra în mai 2018, iar în aceaşi perioadă a anului precedent, rata inflaţiei a fost de 1,3%.

Inflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 2,0% în iunie 2018, stabilă comparativ cu luna mai 2018, iar cu un an mai devreme, inflaţia UE a fost de 1,5%.

În perioada analizată, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a survenit din punct de vedere energetic (+0,76 puncte procentuale, pp), urmată de servicii (+0,57 pp), produse alimentare, alcool şi tutun (+0,53 pp) bunuri (+0,10 pp).

Comentarii

loading...