6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia aduce Vietnamul mai aproape de UE

România aduce Vietnamul mai aproape de UE

Acordurile comerciale semnate astăzi la Hanoi, din partea Uniunii Europene de Ștefan-Radu Oprea, președintele Consiliului Afaceri Externe – Comerț și de comisarul european pentru Comerț, prevăd ca taxele vamale dintre cele două părți sunt eliminate, pe termen lung, în proporție de 99%. 71% din taxe sunt eliminate imediat, restul urmând a fi excluse treptat, în următorii 7 ani.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

România aflată la președinția Consiliului UE a depus eforturi consistente, astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

Finalizarea negocierilor înainte de termenele estimate reprezintă un real succes pentru România. Acordurile comerciale dintre UE și Vietnam reprezintă două dintre cele mai ambițioase teme care au existat pe agenda președinției României, punctul de vârf pentru mandatul României pe Comerț.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va deschide accesul companiilor din UE pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice. Valoarea schimburilor comerciale cu Vietnamul este de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii. Un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această țară. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în Vietnam mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă