15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieRomânia ar fi sărit de 3% deficit bugetar, conform Comisiei Europene

România ar fi sărit de 3% deficit bugetar, conform Comisiei Europene

Oficialul european Isabel Grilo afirmă că România riscă să devieze de la ţinta privind deficitul bugetar de 3%.

„Vedem echilibrul structural, valorile istorice şi cele prognozate şi recomandate. Până în 2018, este echilbru structural”, a declarat Grilo.

 

CE: România a deviat de la obiectivul pe termen mediu (MTO)

“Obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie ceea ce România a stabilit, o valoare care a fost atinsă în 2014-2015, dar de atunci a deviat de la ţintă, coborând mult sub această ţintă, a deficitului de 1%”, a explicat oficialul european.

Acest obiectiv pe termen mediu (din termenul englezesc medium term objective) este celebrul MTO al fostului preşedinte Traian Băsescu.

“Potrivit prognozelor Comisiei, fără anumite acţiuni politice care sunt exprimate în Legea bugetului ea va coborî şi mai mult, deci deficitul s-ar mări. Ceea ce ar cere Comisia Europeană în privinţa deficitului structural este o ajustare pentru 2019 şi 2020, atunci România s-ar întoarce la 3% deficit”, a declarat Isabel Grilo, şef de unitate a Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene.

 

Salariile au crescut prea rapid

Oficialul european susţine că salariile au crescut mult prea repede în sectorul public. „Acest lucru nu este o problemă, problema este modul în care se reflectă productivitatea României în comparaţie cu salariile crescute. Productivitatea României nu a stagnat, însă evoluţia salarială este mult prea mare în raport cu aceasta”, a adăugat Isabel Grilo.

Reprezentantul Comisiei Europene şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea deficitului contului curent.

De asemenea, Isabel Grilo a afirmat că modificările aduse de către România Codului Fiscal afectează mediul comercial în mod negativ, iar investitorii nu vor mai dori să investească în ţară.

 

Critici la adresa modalităţii de evoluţie a fiscalizării

Oficialul CE a criticat evoluţiile din anii 2017 – 2018, din domeniul legislaţiei privind fiscalizarea muncii.

“S-au făcut ajustări în Codul fiscal, schimbări în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurările sociale între angajator şi angajaţi. Ele nu au făcut obiectul unei evaluări de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize”, a explicat Isabel Grilo.

“Surprize îi faci unui copil. Surprizele pot mări riscurile percepute, afectează investiţiile şi producţia. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide să nu mai investească”, a atras atenţia oficialul CE, conform Mediafax.

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă